Svetkovina sv. Dujma zaštitnika Splita i nadbiskupije

Svetkovina sv. Dujma zaštitnika Splita i nadbiskupije

Utorak, 10. 5. 2022.

Grad Split i splitsko –makarska nadbiskupija svečano su proslavili svog zaštitnika sv. Dujma. Sudjelovalo je više tisuća vjernika na svečanom euharistijskom slavlju  7. svibnja 2022. godine kojeg je predslavio  mons. Giorgo Linugua, apostolski nuncij u Hrvatskoj sa splitskim nadbiskupom mons. Marinom Barišić, mons. Draženom Kutleša i 8 biskupa u RH, župnikom katedrale sv. Dujma don Antom Mateljan, i preko 60-etak svećenika. 


Uz mnoštvo božjeg puku veliki broj je  redovnika i redovnica,  njihovih pripravnika, predstavnici društvenog i političkog života, kulturnih i znanstvenih ustanova, vojnici, mornarica , policija, konzularni zbor… Svečana procesija sa svečevim  moćima, barjacima župnih zaštitnika , raznih vjerskih i humanitarnih  udruga i Društava, među kojima su bili i Prijatelji Malog Isusa predvođeni pročelnicom s. Dolores Brkić, krenula je od katedrale do prigodnog oltara na rivi – trgu Franje Tuđmana pred crkvom sv. Frane. Zajedno sa redovnicama Grada sudjelovale su i sestre Služavke Malog Isusa, predvođene s provincijskom glavaricom s. M. Terezijom Pervan, koja je pratila grupu prvopričesnika.

U svom pozdravnom govoru mons. Marin Barišić pozdravio je svih i završnu riječ na poseban način izrazio: Čestitajući svima Sudamju pozvao je štovatelje svetog Dujma da nam proslava tog svjedoka Raspetog i Uskrslog gospodina, uzora sinodalnosti i s Bogom i čovjekom bude nadahnuće i poziv na naše zajedništvo, uvjereni i svjesni da je moguće dati novo lice gradu, društvu i svijetu.“ Isto možemo reći i nas članova Društva PMI-a jer smo i mi u mozaiku  Crkve i Družbe sestra Služavki Malog Isusa.

Mons. LInugua u svojoj propovijedi govorio je o sv. Dujmu mučeniku, pastiru i misionaru. Posebno je naglasio kako pastir, ako želi biti uzor svom stadu, ujedno je i misionar što je također jedan oblik mučeništva. To bi značilo da treba „istrošiti „ svoj život za druge.  Također je pozvao svih da molimo na nakane sv. Oca a posebno za mir u Ukrajini.

Ljepoti i pobožnosti slavlja pridonio je don Vedran Torić meditacijama za vrijeme ophoda i pjevanje velikog mješovitog zbora pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.

Misa je završila himnom domovini a djeca su mahala hrvatskim i ukrajinskim zastavicama. Hrvatska i vatikanska zastava „poletjele su u nebo nošene balonima ukrajinskih boja. Pjesmom BDM ponovno je procesija natrag krenula do katedrale.  Sve je tijekom dana nastavljeno na kulturnoj ali i vjerskoj razini. Grad je na ovoj svečanosti ponovno živnuo u svojoj specifičnosti nakon neizvjesnosti korone.

Molili smo sv. Dujma za svjedočanstvo vjere i nesebično zalaganje za Božju stvar u svojim sredinama. To je i poslanje  PMI-a . Promicati također karizmu Družbe uz koju djelujemo.

 Vesna Mamić – PMI, Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve