Svjedoci nade

Svjedoci nade

Petak, 6. 11. 2015.

Dana 5. studenog 2015. u vedro sunčano jutro, skupina mladih gimnazijalaca okupila se pred crkvom Gospe od zdravlja u Splitu. Znatiželjni prolaznici pitali su nas gdje se spremamo i što se to događa ? Srdačno smo odgovarali kako sa našom vjeroučiteljicom s. Dolores Brkić idemo u Međugorje u svojstvu terenske nastave i duhovne obnove. 


Bilo nas je 90 pa su krenuli pratitelji profesori i predstavnice roditelja koji su i članovi PMI-a. Često smo se šalili govoreći: „:ravno nas je 100! „U svakom busu bilo je pjesme ugodnog razgovora ali i molitve, onako po mladenački. Došavši u Međugorje slijedila je Ispovijed zatim sv. Misa na engleskom jeziku sto smo i na neki način htjeli…Dolazimo iz Druge jezične gimnazije pa kroz duhovno malo i vježbe naučenog.

Imali smo slobodno vrijeme za ručak i samostalno moliti na ponuđenim mjestima. Naša časna ugodno se iznenadila te bila ponosna na nas, jer gdje god je ona došla sa profesorima i roditeljima tu su nas  našli u molitvi ili razmišljanju u tišini. Jedan dio u pratnji roditelja hodočastio je pjevajući i moleći krunicu na brdo ukazanja.

Profesorica matematike nam je rekla: „naša zemlja s vama ima budućnost!“ U zraku se osjećao mir, blagoslov, te smo imali jedan posebni žar. Pojasnila nam je vjeroučiteljica kako je tu puno molitve, sakramenata, žrtve, dobrote… i to mora djelovati na nas. U kakvom prostoru bivaš postaješ takav. Što ti je i tko u srcu, to pokazuješ vladanjem… Vratile su nam se misli iz propovijedi: „Volite i molite Majku Božju, ona vas vodi svom Sinu, tvom Spasitelju koji te neizmjerno ljubi. Ako Njega imate u srcu blago vama, jer tada imate život u izobilju. Gdje Boga nema tu su plodovi tijela: razdori, strančarenja, neprijateljstva, oholost, pijanke, svađe, ljubomora…sve to ubija dušu…ali i tijelo.“ I mi smo stali razmišljati.

Oko 14 sati krenuli smo u zajednicu Cenacolo gdje su nas dočekali SVJEDOCI NADE, momci koji su na neki način prešli iz smrti u život. Nakon uvodnog dijela i pjesme pogledali smo film-Nulla e impossibile a Dio (Bogu ništa nije nemoguće). Ovi izliječeni momci su nam zatim to posvjedočili svim žarom srca, i snažno smo osjetili tu njihovu veliku vjeru i ljubav prema Isusu. Rad, molitva, sakramenti su ih preobrazili. Talijanka čs. Elvira je Božja produžena ruka, velik dar mnoštvu mladih širom svijeta kojima je s Isusom vratila NADU, VJERU , LJUBAV, ŽIVOT.

Zahvali smo pjesmom i molitvom  Majci Mariji, ovim momcima koji su se trudili posvjestiti nam što su prave vrednote,  kao i našoj s. Dolores koja  nam omogućuje traganje za smislom i jačanje u vjeri.

Prije polaska posjetili smo Etno-selo Međugorje, sa svim sadržajima jedinstvenog seoskog ambijenta u čijem središtu je i lijepa crkva. Puni dojmova, mira i blagoslova, prepričavali smo doživljaje vraćajući se radosni u Split, noseći iskustva u naše obitelji i školu.

 Petra Udiljak 

  Vijesti - Sve