Svjetiljka koja gori i svijetli

Svjetiljka koja gori i svijetli

Srijeda, 12. 11. 2014.

U subotu, 8. studenoga 2014., pred samo buđenje jutra, iz naše Župe sv. Mihovila arkanđela - Omiš, zaputili smo se u pohode Sarajevu noseći  Krista u srcu, miris mora u kosi, pjesmu i molitvu na usnama. Vođa puta bio je naš župnik don Ljubo Bodrožić u suradnji s dragim sestrama, animatoricama putovanja, s. Terezijom Pervan, s. Salutarijom Đula, s. Servacijom Mateljan, s. Nelom Čalo, s. Mladenkom Matić (franjevka).


Prva postaja našeg puta bilo je Livno gdje smo posjetili Duhovni centar Kuća djeteta Isusa u kojem nas je radosno dočekala s. Sandra Midenjak. U ljepoti tog kraja, uz rijeku Žabljak okrijepili smo se doručkom i pomolili se u kapelici zahvaljujući Bogu za njegovu prisutnost i ljubav koja je cvjetala u našim srcima. Put nas je zatim odveo do Crkve sv. Obitelji na Kupresu u kojoj smo se nakon molitve i fotografirali za naš album uspomena. Nepregledna kupreška ravnica i mir koji nas je obdario nekom posebnom snagom svjedočili su, i ovdje, o ljepoti Stvoriteljeva djela i vječnosti njegove ljubavi.    Dalje smo posjetili  Isusovačku gimnaziju u Travniku, odnosno današnji Katolički školski centar „Petar Barbarić“ kojega su osnovali isusovci davne 1882. god. Upalili smo svijeću na grobu Petra Barbarića moleći se za njegovo  što skorije proglašenje blaženim. Neki su tom prigodom kupili i poznati travnički sir kojega proizvode sjemeništarci. Po dolasku u Sarajevo, smjestili smo se u Katoličkom školskom centru „Sveti  Josip“, a u 18:00 sati, otišli smo na sv. misu u Katedralu. Duh zajedništva, Stadlerova riječ  i misao, pjesma, osmijeh, veselje, ushit, ljepota susreta, snaga vjere, ljubav Kristova, njegovo veliko, prostrano i toplo srce zlatne su latice cvijeta radosti kojeg smo rukama našeg zajedništva, postavili na oltar sarajevske Katedrale Srca Isusova, slaveći euharistiju, kao spomen na dan smrti Sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera, blagujući kruh života, okupani svjetlom, zvukovimai bojama  prelijepog grada na Miljacki.                                                                                       

 Za sve nas posebno dojmljiv bio je susret s vrhbosanskim kardinalom, monsinjorom Vinkom Puljićem čije su nam riječi bile poticaj, ohrabrenje i vrelo nadahnuća za emocionalni i duhovni rast u vjeri, za svjedočanstvo Krista i ustrajni hod na njegovu putu. I nedjeljna euharistija bila je u ozračju ljubavi, radosti i nade. Svetu misu proslavili smo u Crkvi Kraljice svete krunice.  Cijelim putem pratilo nas je lijepo vrijeme i jedan poseban nebeski osjećaj mira i spokoja koji je ispunjao naša srca i duše te ozario sva lica.                                                                                                                                                             Sve je mirisalo na ruže i gorjelo svjetlom vječne ljubavi koju su svojim uzornim životom posvjedočili  Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa,  Kćeri Božje ljubavi blažene Drinske mučenice, blaženik Josip Stadler na čijoj monumentalnoj nadgrobnoj ploči, u njedrima sarajevske prvostolnice, stoji:

„Illeerat lucern aardens et lucens“, što znači, bio je svjetiljka koja gori i svijetli. Svakim danom sve sjajnije i  jače, nadodala bih.

Proživljeno iskustvo ovog putovanja osnažilo nas je i još više učvrstilo u vjeri i pouzdanju u Boga. U srcu nam ostaje i susret sa štićenicima Stadlerova dječjeg doma Egipat i sarajevskim Karmelićankama. Naš župnik, don Ljubo Bodrožić, posebno je zaslužan za ovo lijepo putovanje i svekoliku radost u zajedništvu ljubavi. Sestra Salutarija, živa enciklopedija, obogatila je naše škrinjice znanja i napunila kaleže srca osmijesima i vedrinom. Bili smo počašćeni i milozvučnim pojem sestre Terezije čija je pjesma upotpunila cjelokupni dojam. Svojim fotoaparatom i kamerom sve je pomno zabilježio naš vrijedni i vjerni fotograf Borko Gunjača.

Zahvalni Bogu za dar neizmjerne ljubavi i života, za radost druženja i putovanja, ovom prigodom pozdravljamo sve naše domaćine i veselimo se budućim susretima, hodeći s Kristom u zagrljaj dragim prijateljima, ploveći morem nade  svjetlu ususret.

                                          Branka Mlinar, PMI Omiš

                                               

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve