Tribina na temu: Vjerom do duševnog zdravlja

Tribina na temu: Vjerom do duševnog zdravlja

Subota, 16. 3. 2013.

U subotu, 16. ožujka održana je u Kući Navještenja sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku tribina na temu: Vjerom do duševnog zdravlja. Predavače tribine činio je tročlani tim hagioterapije: Marija Jurković, Veronika Galić i Josip Ćavar.


Hagioterapija je izvorno hrvatska metoda duhovne pomoći čovjeku koju je utemeljio prof. dr. Tomislav Ivančić. Pogodna je za sve osobe, a posebno za ljude koji osjećaju određenu bezvoljnost, strah, imaju narušene međuljudske odnose, a osobito odnose u obitelji. Pokušava pomoći čovjeku da izgradi i vrati svoje dostojanstvo, vidi pravi smisao života, prepozna svoju originalnost i specifičnu slobodu.

Na temelju toga u svom predavanju predavačica Veronika Galić, diplomirani teolog, pokušala je kroz izlaganje potaći slušatelje na razmišljanja o djelovanju duhovnih zakonitosti u životu svakog čovjeka, te način kako uspostavljati stalni kontakt sa svojim Stvoriteljem. Kroz to je naglasila temeljnu čovjekovu zadaću na zemlji, koja se sastoji u neprestanom otkrivanju vlastite dragocjenosti koja ima svoj temelj u Bogu. Poremećaj odnosa s Bogom i samim sobom, u čovjeku stvara kaos koji se manifestira u vidu raznih psihičkih i fizičkih poremećaja. Povratak Bogu, izvoru života, sve dovodi u sklad i zdravlje duha i tijela. Zato je bitna komponenta čovjeka biti duhovno spojen sa svojim Stvoriteljem, koji jedini ravna svačijim životom daje mu puninu smisla.

Zatim je Marija Jurković, također diplomirani teolog, govorila o temeljnoj vrijednosti opraštanja. Iz vlastitog iskustva istakla je kako je bitno znati oprostiti i zaboravit uvrede i u vlastitoj duši stvoriti prostor za Božje prebivalište. Upravo je to što čovjeku daje pravo dostojanstvo i čini ga istinski sretnim, slobodnim i otvorenima Božjim poticajima, naglasila je predavačica.

Potom je gosp. Jozo Ćavar dao divno svjedočanstvo iz vlastitog života, kako je osjetio najveću sreću u životu kad je smogao snage oprostiti onima koji su mu brata za vrijeme Domovinskog rata odveli u logor gdje je i umro u 21 godini života.

Nakon predavanja bila je rasprava, priprema za sakrament ispovjedi te Sveta misa koju je predvodio vlč. Mladen Kalfić, župnik iz Deževica. U među vremenu bila je mogućnost i za osobne razgovore s voditeljima tribine.

Na tribini je sudjelovalo blizu pedeset osoba iz Kiseljaka, Busovače, Viteza, Fojnice, Lepenice i Gromiljaka. M. J.

  Vijesti - Sve