U Košutama blagoslovljen relikvijar blaženog kardinala Alojzija Stepinca

U Košutama blagoslovljen relikvijar blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Četvrtak, 8. 8. 2024.

Dana 25. travnja mons. don Ante Mateljan uzeo je, uz suglasnost provincijske glavarice s. M. Terezije Pervan, iz muzeja u Provincije u samostanu sv. Ane u Splitu, relikviju - mali komadić gaze natopljene krvlju kojom je bila omotana noga blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Tu gazu je iz Krašića dobila i kao svetinju sačuvala s. M. Maristela Goić, 


Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem don Ante stavio ju je kao moći u relikvijar poprsja blaženog kardinala Alojzija Stepinca, umjetničko djelo akademskoga kipara Frane Šituma, odljevan u Ljevaonici umjetnina „Ujević“ u Zagrebu. Istog dana odnio je relikvijar poprsja blaženog Alojzija Stepinca s moćima u naš samostan u Košutama. Postavio ga je u kapelu, u nišu na podiju oltara između Majke Božje i križa koji je u sredini iza oltara. Predstojnica samostana s. Zorka Radan pobrinula se da se napravi i dolično postolje za poprsje blaženog kardinala Alojzija s njegovim moćima, koje se lijepo i skladno uklopilo u opremu oltara kapele.

Mons. Ante Mateljan je, u dogovoru s predstojnicom s Zorkom Radan, 7. kolovoza 2024., u samostanu u Košutama svečano blagoslovio relikvijar - poprsje blaženog kardinala Alojzija Stepinca i njegove relikvije stavljene u relikvijar, komadić gaze natopljene krvlju  iz noge blaženog Alojzija. Poprsje relikvijara je don Ante velikodušno darovao Provinciji sv. Josipa u Splitu sestara Služavki Maloga Isusa, na čemu mu iskreno zahvaljujemo. Blagoslovu je s početkom u 11 sati sudjelovala zajednica sestara iz samostana u Košutama na čelu s predstojnicom s. Zorkom. Bilo je prisutno i nekoliko sestara koje su na odmoru  u samostanu, a s njima se tog dana našla i don Antina sestra s. Vesna. Don Ante je na dolasku u kapelu prije obreda blagoslova ulazeći na poklon Isusu bacio pogleda na poprsje s moćima blaženog kardinala Alojzija Stepinca i spontano poluglasno rekao: „Nje ti ni loše ovdje. Baš lipo.“ Jedna od prisutnih sestara je nadodala: „Tako je. U zajednici je lijepi broj sestara i uvijek se nađe pokoja koja pred ovim relikvijarom moli i nadahnjuje se.“  Čin izlaganja relikvije blaženog Alojzija Stepinca na javno štovanje i slavljenje u samostanu u Košutama je milosni događaj za Družbu, Splitsku Provinciju i samostan u Košutama, za opću i mjesnu crkvu.

Čašćenje relikvija izrasta iz vjere da su blaženici i sveci u slavi s Gospodinom, pa i ostaci njihova tijela i predmeta koji su im pripadali, posreduju zajedništvo vjere s Nebeskom Crkvom. Čašćenje relikvija ne vraća nas u blaženikovo, u svečevo vrijeme, nego nas unosi u njihovu vječnost, u slavu koje su oni dionici. Relikvije tako čuvaju trag svetosti u Crkvi, žudnju za Božjom slavom, sigurnost da smo se po vjeri, u zajedništvu sa svetima, ujedinili. Ako su blaženici i sveci spomenici u vječnosti, onda se i u vremenu relikvije blaženika i svetaca ne mogu promatrati izvan okvira vjere. Upravo nam prvi dio knjige  knjiga s. Manete Mijoč „Blaženikove sestre – Sestre Služavke Malog Isusa u Stepinčevu Krašiću“, koji govori o sličnostima dvaju svetih ljudi, dvojice Božjih ugodnika, sluge Božjeg Josipa Stadlera i blaženog Alojzija Stepinca, govori kako su obojica bili veliki u svakom pogledu. Bili su Božji ljudi u svim područjima svog djelovanja, a sve je temeljno na njihovoj čvrstoj vjeri u Boga, središtu njihova života, naglasio je don Ante.  I Stadler i Stepinac su se potpuno stavili Bogu na raspolaganje i u svemu s Njim računali, uz Njega čvrsto stajali i s Njegovom moći radili za spasenje i posvećenje ljudi. I Božja milost nije izostala. Bog im je velikodušno pomagao.

Relikvije,  ti „sveti ostatci“ nas upućuju na vječnost koju su blaženici i sveci ostvarili. Oni nam rasvjetljuju ostatak puta svetosti koji je pred nama i potiču nas da težimo za vječnim životom. Životni nam je primjer blaženika i svetaca i danas aktualan, koristan i potreban. Poziva nas da i sami postanemo relikvija, nositelji Isusa Krista kojega primamo u euharistiji. Prisutnost Isusa Krista u našim srcima i životima mora biti vidljiva našim bližnjima, kako je u njihovu vremenu bila prisutna u životu sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera  i blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Pred relikvijarom s moćima blaženog kardinala Alojzija Stepinca u kapeli samostana u Košutama sestre i ostali vjernici molit će po zagovoru blaženog kardinala Alojzija Stepinca Božji blagoslov za sebe, za potrebe i posvećenje Crkvu i svijeta.

Nakon svečanog blagoslova relikvije pošli smo ručak u samostansku blagovaonicu.

  s. M. Maneta Mijoč

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve