U Prisoju održan XXI. Godišnji susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije

U Prisoju održan XXI. Godišnji susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije

Četvrtak, 28. 3. 2019.

XXI. susret Prijatelja maloga Isusa Sarajevske provincije održan je 23. ožujka u župi Prisoje u Duvanjskom dekanatu u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Organizatori slavlja, župnik i sestre Služavke Maloga Isusa, pozvali su mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića da predvodi euharistijsko slavlje i uputi pastirsku riječ.

Na ovom slavlju okupilo se oko 300 članova i članica Društva koji su došli iz osam župa u kojima pastoralno djeluju sestre Služavke Maloga Isusa (Gromiljaka, Livna, Neuma, Prozora, Viteza, Voćina i Zavidovića te Prisoja iako tu ne djeluju sestre). U koncelebraciji s biskupom sudjelovalo je 10-ak svećenika iz svih bh. biskupija.

Na početku misnoga slavlja riječi pozdrava biskupu i okupljenima uputili su mjesni župnik don Ivan Bebek i s. Anđelina Perić, vrhovna savjetnica i koordinatorica Društva na razini Družbe iz Zagreba. Biskup je u propovijedi podsjetio kako je Isus u dva maha nahranio više tisuća ljudi u Kafarnaumu. „To mu je bila prigoda da upozori učenike i slušatelje na Božji plan da će njegovo Tijelo i njegova Krv postati duhovna hrana i piće za život vječni“, dodao je propovjednik podsjetivši i na Posljednju večeru na kojoj se događa proroštvo i obećanje iz Kafarnauma.

„Isus svoje posvećeno Tijelo i Krv predaje apostolima da blaguju. Juda, izdajnik, napušta Isusovu družbu i odlazi u vlastitu avanturu. Ubrzo će završiti na vješalima. Izdati Sina Božjega i ostati normalan, kako je moguće! Isus nam ne ostavlja svoju sliku ni neku tjelesnu relikviju nego svoje Presveto Tijelo i Presvetu Krv, sama sebe“, poručio je mons. Perić podsjećajući i na snagu Božjeg milosrđa koje vjernika nakon smrti vodi u nebesku slavu.

Misna čitanja i molitve vjernika pročitali su članovi Društva koji su prinijeli i prigodne darove. Liturgijsko pjevanje predvodili su zborovi župe Prisoje, mali – dječji Ancora i veliki mješoviti Regina Coeli.

Pred kraj misnoga slavlja s. Danica Bilić, pročelnica Povjerenstva Društva u Sarajevskoj provinciji iz Neuma, pozvala je nove članove i članice, njih 15-ak, da pristupe ispred oltara i izreknu svoja obećanja kojima postaju punopravni članovi Društva. Biskup je blagoslovio njihove statute, medaljice sluge Božjega Josipa Stadlera i krunicu Maloga Isusa koji su im tom prigodom uručeni.

Nakon okrjepe, slijedio je drugi dio zajedništva. Najprije se u župnoj crkvi, u sklopu duhovno-meditativna programa predstavilo više zborova iz raznih župa koji su otpjevali pjesme duhovnoga sadržaja po vlastitom izboru, a zatim je u sportskoj dvorani osnovne škole Stjepana Radića otvorena prigodna izložba o životu i djelu sluge Božjega Josipa Stadlera.

Biskup je prigodom tog događaja pozvao sve nazočne da pročitaju stranicu na zidu o Stadlerovu djetinjstvu. Ostavši bez roditelja i četvero braće i sestara, plemenite obitelji preuzele su brigu za preostalo petero djece Stadlerovih. Providnost je Božja okrenula Josipa na put duhovnoga zvanja prema svećeništvu, 1868. i biskupstvu, 1881. Kroz čitav život imao je temeljita osjećaja za siromašne i zapuštene. S tom je nakanom osnovao u Sarajevu Družbu sestara Služavki Maloga Isusa 1890., koje danas u tri Provincije – Sarajevu, Splitu i Zagrebu oživljavaju Stadlerovu karizmu, a Sestre preko Prijatelja Maloga Isusa unose istu karizmu u svakodnevni kršćanski život. Tako je Stadler ostavio ne samo svoju sliku ili tekst, nego žive osobe koje već 130 godina svjedoče veliki dar Božji darovan Josipu Stadleru, kojemu je 2002. otvoren biskupijski proces u Sarajevu, a 2008. prenesen je na Kongregaciju za kauze svetih. Dao Bog da ovoga Slugu Božjega što prije ugledamo ovjenčana čašću oltara.

Preuzeto: KT

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve