U Sarajevu proslavljen rođendan nadbiskupa Stadlera

U Sarajevu proslavljen rođendan nadbiskupa Stadlera

Ponedjeljak, 23. 1. 2012.

SARAJEVO: U dvorani Pavla VI. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, 23. siječnja 2012. godine, okupili su se prijatelji i poštovatelji lika i djela prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. Na uočnici njegova rođendana, u najdražoj njegovoj Ustanovi zaželjeli su mu prvi čestitati rođendan u nadi da ih on iz Neba prati i zagovara. Program su priredili Prijatelji Malog Isusa iz Gromiljaka, predvođeni sestrom Marinelom Zeko. U uvodnoj pjesmi Imaj srce, koju su otpjevali mladi Prijatelji Malog Isusa iz Gromiljaka isticale su se Nadbiskupove riječi čiji se eho zasigurno još čuje u srcima sestara i PMI.


Na početku programa sve je prisutne pozdravio domaćin te časne Stadlerove ustanove preč. Marko Zubak, rektor. Nakon njegova pozdrava Emanuel Miličević i Mirna Bencun izrecitirali su pjesmu: Sluzi Božjem za rođendan, autorice s. Rafaele Ivić. Potom su poput anđelčića odjeveni najmlađi članovi Prijatelja Maloga Isusa iz Gromiljaka kroz slikovit prikaz rekli nekoliko redaka o krjeposnom životu ovoga Sluge Božjega. Čudno je da mikrofon uvijek prestane funkcionirati upravo kad je najpotrebniji, ali djeca se nisu dala smesti, te su iz sveg glasa izrecitirala ono što su sigurno već duže vrijeme vježbala. Središnji dio večeri bio je glazbeno-scenski prikaz: Evo mene, mene pošalji, autorice teksta s. Vesne Mateljan, a ovaj prikaz izveli su zajedno i djeca i mladi pod vodstvom s. Marinele Zeko. Nakon nastupa djece i mladih, kandidatice i sestre Služavke Maloga Isusa otpjevale su pjesmu Dobri pastir. Tekst je napisala s. Virgina Ninić, a upjevao poznati profesor dr. fra Slavko Topić. Riječi zahvale izrekla je s. Ana Marija Kesten, zamjenica provincijske glavarice.

Program je vodio bogoslov Branko Jurić koji je u nekoliko navrata govorio o Sluzi Božjem Josipu Stadleru. Istaknuo je mišljenja njegova nasljednika Nadbiskupa Ivana Šarića koji je Stadlera označio kao čovjeka rada, molitve i trpljenja, te Krunoslava Draganovića koji o njemu piše da je muž providnosti, pionir i organizator i apostol, muž molitve, duboko sjedinjen s Bogom. 

U svim prikazima života i djela Josipa Stadlera očiti su naglasci na junačkim krepostima ovoga sluge Božjega koji je živio i djelovao u svjetlu sažetka svoga vjerovanja: Središte svih vremena, središte ovoga i svih budućih vjekova, središte svega svijeta, svega roda ljudskoga, svakog pojedinog čovjeka jest Gospodin Isus Krist, Sin Boga Živoga i Marijin. 

Ipak, na kraju ovog rođendanskog programa nadbiskup Stadler zasigurno bi rekao: Gospodin Isus hoće da u svim stvarima ne gledamo ništa drugo nego samo na Njega i na Njegovu slavu. To su Prijatelji Malog Isusa i htjeli u ovoj večeri: izreći hvalu Bogu što nam je dao slugu Božjega, a nadamo se uskoro i blaženika nadbiskupa Josipa Stadlera. (B. J.)

  Vijesti - Sve