“U školi Maloga Isusa po uzoru na Josipa Stadlera”

“U školi Maloga Isusa po uzoru na Josipa Stadlera”

Subota, 24. 1. 2015.

Pod geslom „U školi Maloga Isusa po uzoru na Josipa Stadlera“ proslavljen je u subotu, 24. siječnja 2015. u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu spomendan o 172. rođendanu i krsnom danu sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Misno slavlje kao i molitvu kod Stadlerova spomenika uz brodske svećenike na čelu s domaćim župnikom i upraviteljem svetišta Ivanom Lenićem predvodio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim.


Sudjelovalo je veći broj sestara Služavka Malog Isusa - Stadlerove duhovne kćeri na čelu sa vrhovnom poglavaricom Družbe s. Radoslavom Radek, te glavaricama sarajevske (s. Admirata Lučić)i zagrebačke provincije (s. Katarina Penić-Sirak). Sestre su prije Mise predvodile prigodan program s pobožnošću Djetetu Isusu.

„Sluga Božji Josip Stadler na poseban je način bio ispunjen radošću božićnog otajstva što se očituje u njegovoj pobožnosti prema Malom Isusu, koji je za njega bio uzor čistoće, siromaštva, poniznosti poslušnosti, samoće, krotkosti i ljubavi“, rekao je, između ostalog, u svojoj homiliji mons. Jurišić te podijelio vjernicima neke temeljne naglaske iz Stadlerovih 'lekcija' u školi Djeteta Isusa. Pročitavši čestitku, koju je Stadler svojim duhovnim kćerima u nastojanju da ih ohrabri i oduševi za ljubav prema Malom Isusu, napisao na Bogojavljenje 1910. godine, mons. Jurišić naglasio je da je Stadleru najvažnije bilo da sestre služe Bogu i čovjeku radosno i onda kada podnose i patnju i trpljenje. Na kraju je poručio: „Stadler ono što je činio nikada nije rekao da je on to činio, nego je sve zasluge pripisivao Bogu. Zato njegov poklik, „Živio Bog, živio Mali Isusa, u našim srcima“, koji je znao stalno izgovarati, bude i naš poklik.“

O daljnjem tijeku postupka beatifitkacije postulator Jurišić je naglasio da je prvi povijesni dio od 400–njak stranica priveden kraju, a u tijeku je pisanje drugog dijela o krijepostima sluge Božjeg Josipa Stadlera.

U pozdravnom govoru župnik Lenić zahvalio je predvoditelju, Služavkama Maloga Isusa i ostalim redovnicama te brojnim vjernicima što svojim sudjelovanjem na slavlju spomena rođenja i krštenja najvećeg sina grada Slavonskog Broda čuvaju spomen na njega, nastavljaju dalje upoznavati njegov svijetli lik napose onaj vid njegove duhovnosti koju je živio i promicao, a izvire iz poniznog klanjanja i uranjanja u otajstvo utjelovljenja Sina Božjega, u čašćenje Božanskog Djeteta Isusa u kojem nam je progovorila silna Očeva ljubav. Iskazao je svoju radost da Stadler sve više izranja iz stvarnosti života grada u kojem je rođen 24. siječnja 1848. godine i istoga dana kršten u sadašnjoj crkvi Gospe Brze Pomoći.

Slavlje je pjesmom uveličao župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek, a prigodnu pjesmu, „Josipe, o Josipe slavonski naš cvijete, želimo te slijediti dobro brodsko dijete...“, otpjevale su četiri djevojčice. Stadleru za rođendan i ove je godine sročila pjesmu i na kraju Mise pročitala domaća župljanka Nedjeljka Novinc-Andrić.

Vrhovna glavarica Družbe Služavki Maloga Isusa s. Radoslava Radek zahvalila je župniku Leniću što već više godina organizira proslavu spomendana Stadlerova rođenja i krštenja te posvjedočila kako je taj dan za cijelu Družbu dan radosti, jer se sestre susretnu, druže, a napose jer obnavljaju i oživljuju uspomenu na svoga utemeljitelja. (kta/b.l.)
 

  Vijesti - Sve