Ulazak u postulaturu Viktorije Oršolić

Ulazak u postulaturu Viktorije Oršolić

Utorak, 14. 2. 2023.

U utorak poslije podne, 14. veljače 2023. u samostanu „Egipat“ u Sarajevu, sestara Služavki Maloga Isusa Provincije Bezgrješnog Začeća BDM, provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten primila je u postulaturu kandidaticu Viktoriju Oršolić. Primanje u postulaturu je održano u Stadlerovom muzeju, koji je smješten u Provincijalatu samostana „Egipat“. Uz provincijsku glavaricu i njezine savjetnice, molitvi i obredu primanja u postulaturu nazočile su sestre iz Sarajevskih zajednica i iz zajednica u Vitezu.

Obred je započeo svečanim ulaskom kandidatice Viktorije Oršolić uz pratnju provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten i s. M. Klare Jerković. Kroz to vrijeme sestre su pjevale pjesmu „Uđite s hvalama na vrata njegova“. Nakon Biblijskih čitanja uslijedio je pozdrav provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten postulantici Viktoriji i svim sestrama.

Govor provincijske glavarice prenosimo u cijelosti:

Poštovane Sestre!

Draga Viktorija!

Danas na blagdan svetog Valentina biskupa koji se odlikovao mudrošću, krjeposnim životom i revnošću za Božje kraljevstvo, okupile smo ovdje u samostanu Egipat, u spomen-sobi oca Utemeljitelja kako bi se radovale s našom kandidaticom Viktorijom koja je odlučila nastaviti svoj put formacije u postulaturi sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije BZ BDM.

Kandidatica Viktorija, započela je svoj put pripravništva 2. travnja 2022.g. u samostanu Egipat u Sarajevu. Kroz proteklo vrijeme života u ovoj zajednici imala je priliku otkriti dublje svoj poziv na koji ju Gospodin zove.

U svakodnevnici života radosno je sudjelovala u životu zajednice, uvijek spremna učiniti sve ono što se od nje očekivalo. Tako je upoznavala poziv i život sestre Služavke Maloga Isusa, Karizmu Družbe i dragi nam lik oca utemeljitelja sl. Božjega Josipa Stadlera i njegovu baštinu.

Sudjelovala je u svim događajima koji su se događali na razni Provincije i u njima doživljavala ljepotu zajedništva i služenja najpotrebnijima.

Uz apostolat  s kojim je se susretala u samostanu Egipat, imala je priliku upoznati i apostolat brige za bolesne i nemoćne osobe u Domu sv. Josip u Vitezu gdje je bila na praksi petnaest dana.

Iz svih iskustava koje je imala u našoj redovničkoj zajednici, Viktorija u svojoj zamolbi za pripuštanje u postulaturu svjedoči da je imala priliku više upoznati karizmu Družbe i osjetiti što znači živjeti život posvećen Bogu.

Zahvalne smo Bogu za sve milosti koje je Gospodin u svojoj dobroti darovao kandidatici Viktoriji i molimo da ju svaki dan osposobljava prihvatiti Njegovu svetu volju.

Danas  kandidatica Viktorija započinje drugi korak svoje formacije a to je Postulatura. „Glavna svrha postulature jest da postulantica stekne potrebno vjersko znanje i osnovne pojmove o redovničkom životu, te da se postupnim odvajanjem od života u svijetu pripravi za život u novicijatu.“ Ona će u vremenu koje je pred njom još više otkrivati onaj plan koji Bog ima s njom, te se vježbati preuzimati odgovornost za vlastiti odgoj, razvijajući osobni odnos s Isusom Kristom. Za taj rast, od velike pomoći bit će joj potrebno svakodnevno druženje s Božjom riječi, sudjelovanje na Euharistiji, u Molitvi Crkve i u sakramentalnom životu. Bit će to vrijeme kada će više upoznavati duh i povijest Družbe, produbljivati zajednički život naše redovničke zajednice, te svijetli lik oca Utemeljitelja. Ova i druga korisna sredstva u tradiciji Družbe i redovništva, bit  će  veoma važna kako bi se duhovno pripremila za ulazak u novicijat, koji će biti bliže uvođenje u redovnički život.

Mi sestre Služavke Maloga Isusa, nastavimo moliti za nju i pomagati joj na putu do potpunog predanja Gospodinu.

Draga Viktorija, s radošću te primam u Postulaturu naše Provincije i molim za tebe obilje Božjeg blagoslova. Dopusti Gospodinu da te oblikuje svaki dan u malenosti i poniznosti, da mu služiš u malim i neznatnim djelima kako bi mogla već sada biti njegov dragocjeni dar Crkvi i Družbi. Tako ćeš jednog dana postati što sličnija Isusu i njegovoj Majci Mariji i donositi pred lice Oca nebeskoga dragocjene plodove.

S tim je riječima provincijska je glavarica završila pozdravni govor, nakon čega je nastavljeno s obredom primanja u postulaturu.

Brigu o odgojnom procesu postulantice Viktoriji Oršolić provincijska je glavarica povjerila s. M. Klari Jerković.

Na koncu obreda otpjevana je pjesma „Još i danas Dobri Pastir živi“, a onda je uslijedilo sestrinsko slavlje, druženje i pjesma.

s. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve