Useljenje  sestara u dom “Sv. Josipa” u Vitezu

Useljenje sestara u dom “Sv. Josipa” u Vitezu

Četvrtak, 2. 10. 2008.

VITEZ: Na spomendan svetih Anđela čuvara bilo je useljenje starijih i bolesnih sestara u novi dio doma "Sv. Josipa" u Vitezu. Formirana je nova zajednica od sedam sestara: šest starijih i bolesnih i jedna koja se brine o njima. Vitez je rodno mjesto  s. Virgine, a s. Franka je prije 40 godina tu bila na službi. Sad se ponovno vraćaju da molitvom i trpljenjem dadnu svoj udio životnosti novoga prostora.


Dirljivo je bilo promatrati sam njihov dolazak: s. Virgine Ninić i s. Franke Čalić iz Slavonskog Broda, s. Paule Šarić i s. Ljiljane Perković iz Gromiljaka, te s. Asumpte Kovačušić i s. Smiljane Krišto iz samostana sv. Josipa  u Vitezu. Bilo je tu suza radosnica zato što je došao taj trenutak da one  imaju svoj zajednički kutak  a i zbog ovog  za sve važnog događaja. Slavlje su svojom nazočnošću uvećale i naše sestre iz Sarajeva, Gromiljaka i Slavonskoga Broda.

Događaj je bio interne naravi, a započeo je svečanošću svete mise, što ju je predvodio izaslanik uzoritog kardinala Vinka Puljića, preč. gospodin Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Na samom početku svetoga misnog slavlja bio je blagoslov kapelice u dijelu sestarskog stana gdje će one živjeti.  Predvoditelj, preč. Tunjić,  prenio je okupljenoj zajednici pozdrave uzoritog kardinala, a u prigodnoj je propovijedi istaknuo da je useljenje sestara u novi prostor uistinu veliko Božje djelo za koje Mu trebamo biti istinski zahvalne. Istaknuo je Božju brigu za nas danas kao i u vrijeme kada je naš otac Utemeljitelj, sluga Božji Josip Stadler, došao u Bosnu za nadbiskupa Crkve vrhbosanske. Bio je velik i hrabar pastir u službi naroda i neumorni graditelj. Resila su ga brojna djela ljubavi prema siromašnima, te izgrađena sakralna zdanja u Nadbiskupiji. To isto i vi sestre nastavljate  danas na ovim prostorima i u ovim vremenima. Pozvao je zajednicu da u zahvalnosti i jednostavnosti nastavi služiti braći i sestrama, a za uzvrat Gospodin će svakoj sestri i svima zajedno uvijek iskazivati svoju brigu i naklonost. Dokle god živimo za Boga, za druge, bližnje, Njegova će brižna ruka bdjeti nad nama, baš kao što danas pokazuje svoju ljubav i brigu za ove starije i bolesne sestre, koje su neumorno i s ljubavlju cijelog života služile i izgarale u Njegovoj službi, rekao je preč. Tunjić.

Po svršetku misnoga slavlja blagoslovljene su i nove prostorije u kojima će sestre boraviti. Slavlje se potom nastavilo, u skromnosti i jednostavnosti, za obiteljskim stolom. Ovom prigodom s. provincijalka Marina Piljić uputila je riječi pozdrava svima, posebno sestrama koje će u domu sv. Josipa živjeti i uručila im je Dekrete. Pozdravila je preč. Tunjića i zahvalila mu na predsjedanju svete mise. Izrazila je veliku zahvalnost dobrome Bogu, dobročiniteljima i svima koju su nam pomogli da u ovo zdanje možemo smjestiti naše sestre. Osobito je priznanje i zahvalnost uputila s. Admirati Lučić, voditeljici gradnje, na svesrdnom zalaganju i velikim žrtvama, napose onima koje nitko ne vidi. Zaželjela je sestrama koje započinju u domu živjeti Božji blagoslov i preporučila im u molitve naše poslanje koje trebamo u ovim vremenima izvršiti.

Iako Dom još nije posve završen da bi se u njemu mogli smjestiti ostali brojni nemoćni ljudi koji čekaju, dio za sestre je zaista lijepo uređen, a njih su sami anđeli doveli u mjesto koje im je Gospodin priredio. Ovaj veliki dar dokaz je Božje ustrajne brige, ljubavi i dobrote za one koji mu se svim srcem predaju da ga ljube i da mu služe. Dom sv. Josipa u Vitezu,  poznatiji pod nazivom Dom u Gaju, vjerujem da će od ovog trenutka postati mjestom Božje nazočnosti kroz molitvu i život sestara. Dragom Bogu hvala za Njegova divna i čudesna djela, zbog kojih smo istinski radosne, a našim dragim sestrama koje su tu došle od srca želimo da trajno hode pod okriljem Maloga Isusa, Bezgrešne Djevice, sv. Josipa, sv. Rafaela arkanđela i sluge Božjega našeg oca Utemeljitelja.

s. Manda Pršlja

  Vijesti - Sve