Uskrsni blagoslov jela  u samostanu sv. Ivana Krstitelja u Samoboru

Uskrsni blagoslov jela u samostanu sv. Ivana Krstitelja u Samoboru

Subota, 3. 4. 2021.

Na Veliku subotu, 3. travnja 2021. u 17 h u dvorištu samostana sv. Ivana Krstitelja u Samoboru, u skladu s epidemiološkim mjerama, okupilo se mnoštvo ljudi iz Samobora i okolnih mjesta na tradicionalnom uskršnjem blagoslovu jela. U našim je krajevima uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivljaju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim načinom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Blagoslov je predvodio fra Marin Grbešić, magistar franjevačkih postulanata hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda, uz asistenciju postulanata. Osobita nam je radost bila što je blagoslovu nazočio velik broj djece sa svojim obiteljima, koja pohađaju ili su pohađala naš Dječji vrtić Cvjetnjak.

Nakon znaka križa i uvodnog pozdrava, slavitelj je nazočne pripravio na blagoslov ovim riječima: „Braćo i sestre! Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Počelo je sveto proljeće. Odsada nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina. Pošto smo po svetim sakramentima Krštenja, Pomirenja i Euharistije s Kristom uskrsnuli na novi život, nek nam ovaj blagoslov jela bude znak te novine, da u blagovanju te blagoslovljene hrane, u zajedništvu i ljubavi svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi“ (Blagoslovi, Kršćanska sadašnjost, 1987.).

Nakon čitanja Riječi Božje, fra Marin je održao prigodnu homiliju, a nakon zajedničkih prošnji uslijedila je blagoslovna molitva i blagoslov jela koje su sestre popratile pjevanjem prigodnih pjesmama. Zahvaljujemo svemogućem Bogu na vremenskim prilikama, jer je blagoslov unatoč crnim oblacima koji su se nadvili protekao bez kiše.

s. Jasmina Kokotić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve