Susret sestara juniorki u samostanu “Egipat”

Susret sestara juniorki u samostanu “Egipat”

Nedelja, 8. 2. 2015.

U Sarajevu, u samostanu "Egipat", od 7. do 8. veljače 2015. godine održan je susret sestara juniorki sarajevske provincije. Ovoga puta to nije bio suret kao dosadašnji jer imali smo priliku čuti nešto novo o zanimljivoj temi s površnim znanjem! Naime, sudjelovale smo susretu kojeg je vodio pater Zvonko Šeremet, svećenik Srca Isusova sa službom u požeškoj biskupiji. Tema susreta odnosila se na: karizme, njihov pojam i značenja, zatim, pripadnost jednoj redovničkoj karizimi - svijest o pripadnosti jednom identitetu i duhovnosti - na zajedničkoj i osobnoj razini.


Poseban naglasak stavljen je na osobnu karimu koju je svakome od nas Bog podario. Također, puno smo raspravljali i razgovarali o karizmatskim pokretima u današnjoj Crkvi, njihovim pozitivnim i negativnim aspektima, o karizmaticima koji djeluju na našim prostorima. Ovo je bila prilika da otvoreno razgovaramo o temi za koju postoje oprečna mišljenja.

Svaka karizma dolazi od Duha Svetoga po Isusu Kristu. Taj nezasluženi Božji dar prati znak služenja zajednici i daje joj autentičnost. Kod karizmi važno je znati razlikovati duhove kako što sv. Pavao kaže: "Duha ne trnite, proroštava ne prezirite! Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite!" (1 Sol 19,22). Da, karizma jest nezasluženi Božji dar nama, ali dar za koji treba moliti od Gospodina! A onda, kako ćemo prepoznati da taj dar zaista dolazi od Boga, a ne odnekud drugo??? Pater Zvonko, u izlaganju, je kazao: "Ispravna karizma je ona koja služi zajednici, a ne samo meni osobno. Karizme se ocjenjuju po korisnosti – služenju zajednici - a ne po spektakularnosti!"

U radosnoj i opuštenoj atmosferi proveli smo dva dana. Pater Zvonko nam je doputovao u petak navečer, što smo iskoristili za kratko upoznavanje. Tijekom susreta zajedno smo molili časoslov i slavili sv. misu. Svi, i sestre, a posebno djeca, bili su oduševljeni propovijedima patra Zvonke. Djeca su ga odmah zavoljela! No, nismo samo mi, sestre juniorke, imale prigodu slušati patra Zvonku. U zajedničkoj rekreaciji sa ostalim sestrama u zajednici, kroz druženje nastavili smo razmijeniti mišljenja o raznim tema: karizmi, utemeljiteljima, životu naše Crkve...

Zahvaljujem Gospodinu što je udijelio mudrost i razboritost našem patru Zvonki. Iz njegovog izlaganja smo vidjeli kako on prepoznaje Božji prst i Božju volju u današnjem svijetu i kako svjedočiti za Krista Uskrsloga. Krist i danas jača i hrabi svoje sljedbenike riječima: "Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta" (Mt 28,20).

s. M. Sandra Kapetanović

  Vijesti - Sve