Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila (Lk 17,19)

Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila (Lk 17,19)

Subota, 11. 2. 2012.

GROMILJAK: Povodom Dana bolesnika i spomendana Gospe Lurdske, 11. veljače 2012. godine, u kapeli Kuće Navještenja sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku služena je sveta misa koju je u nazočnosti bolesnika, njihove pratnje i ostalih vjernika predvodio preč. Marko Perić, župnik župe Gromiljak i dekan kreševski. Zbog loših vremenskih uvjeta i velikog snijega mnogi bolesnici nisu mogli doći, ali su u svetoj misnoj žrtvi bili uključeni u zajedničke molitve. U pozdravnoj riječi župnik Marko je istakao: "Svjetski dan bolesnika je dan, odnosno prilika, da se sjetimo bolesnih i nemoćnih oko nas, ali i da zahvalimo svima koji se angažirano brinu za njih. Valja uvijek imati na umu: Bolesti postoje samo u rječnicima, a u životu postoje samo bolesnici, koji su potrebni naše brige i pomoći“.


Posebno su pokazali svoju solidarnost i ljubav prema bolesnima i nemoćnima mladi i prijatelji Maloga Isusa župe Gromiljak, koji su došli u većem broju na svetu misu te skladnim pjevanjem i sudjelovanjem u misnim čitanjima i molitvi vjernika, pod vodstvom s. Marinele Zeko, uzveličali misno slavlje.

U svojoj propovijedi župnik je istaknuo da je prije 20 godina blagopokojni papa Ivan Pavo II ovaj blagdan Gospe Lurdske proglasio danom bolesnika. Poznato je kako su se upravo u Lurdu događala brojna čudesna ozdravljenja onih koji su ponizno i s vjerom hodočastili u ovo svetište. Poruka Lurda su ne samo čudesna ozdravljenja, nego obraćenje, molitva i djela milosrđa prema bolesnicima i siromašnima. Istako je da je čudo ozdravljenja uvijek vezano uz ljude vjere u Boga i Božju ljubav, a Crkva na ovaj dan po svojim vjernicima i službenicima moli za bolesnike, zdravstveno osoblje i za sve koji se za njih brinu. Posebno je naglasio potrebu moliti za liječnike, „jer čudo je Božje i znak njegove dobrote ne samo kad nas direktno Bog ozdravi nego i kad nam podari dobrog u mudrog liječnika“. Istakao je da smo manje-više svi iskusili što znači biti bolestan, ovisan o drugima i tražiti ozdravljenje od vlastite bolesti. Svima nam je iznad svega potrebna Božja milost i snaga, reko je župnik Marko u svojoj propovijedi.

 

Nakon svete mise Prijatelji maloga Isusa izveli su prigodni program. Posebno je bilo veselo i opušteno kad su djeca izvodila pjesme iz repertuara onih davnih vremena, što su skoro svi prihvatili i kroz suze pjevali. Veselim šalama i dosjetkama programa stvorilo se veselo druženje, koje je uz čaj i kolačiće upravo bilo pravo obiteljsko zajedništvo.

Papa Benedikta XVI. u ovogodišnji poruci za Dan bolesnika kaže: „Želim obodriti bolesnike i patnike da nalaze uvijek sigurno sidro u vjeri, jačanoj slušanjem Božje riječi, osobnom molitvom i sakramentima, istodobno pozivam pastire da budu sve spremniji podjeljivati ih bolesnima.

Mariji, Majci milosrđa i Zdravlju bolesnih, uzdignimo svoj pogled pun pouzdanja i svoju molitvu; neka ona svojim majčinskim suosjećanjem, koje je očitovala dok je stajala uz svoga umirućeg Sina na križu, prati i podupire vjeru i nadu svake bolesne osobe i svih koji pate na putu ozdravljenja od rana tijela i duše“ Molimo da tako i bude.

  Vijesti - Sve