Večer s Josipom Stadlerom

Večer s Josipom Stadlerom

Četvrtak, 11. 12. 2014.

U petak, 12. prosinca u župi sv. Nikole biskupa u Bistri, na poziv mjesnog župnika vlč. Tomislava Kralja, s. Petra Marjanović i s. Emanuela Pečnik održale su katehezu o sluzi Božjemu Josipu Stadleru. Bila je to iznimno dinamična, radosna, raspoloživa večer, večer su kojoj smo svi zajedno ponirali u dubinu svetosti Sluge Božjega.


Nakon molitvenog sabiranja, u kratkom uvodnom razgovoru dozvali smo u svijest tko je to biskup, koje su njegove životne zadaće, povezujući sv. Nikolu biskupa ( čiji su blagdan slavili prije nekoliko dana ) i biskupa Josipa Stadlera. Za obojicu se može reći da su bili veliki ljudi, veliki biskupi, veliki sveci.


U srednišnjem dijelu otkrivanja i produbljivanja spoznaje o svetosti Sluge Božjega radili smo svi zajedno. Uz pripremljenu prezentaciju, sestre su svakom članu ove večeri dale po jednu karticu na kojoj je bilo napisano nešto o životu i djelovanju Josipa Stadlera. Uz biografske podatke, još više smo otkrivali njegovu duhovnu veličinu, osobni profil tog velikana. Sudjelovali su svi čitanjem, slušanjem, gledanjem, pohranjivanjem spoznaja i poticaja u vlastita srca. Nakon izlaganja slijedio je grupni rad kako bi u manjim skupinama aktualizirali zadobivene spoznaje. U plenumu, u iznošenju rezultata grupnoga rada svi smo ostali zadivljeni njihovim izričajima, spoznajama, poticajima. Iznijeli su kako se dive njegovoj gorljivosti za sav narod, s osobitim naglaskom na siromašnima. Uočili su kako ga životne nevolje, počevši od djetinjstva, nisu slomile, već su mu postale unutarnjom motivacijom da drugima pomogne. Pokušali su se uživjeti u Stadlera te naslutiti koju bi poruku on uputio današnjim ljudima. Poruka glasi: Ne bojte se ništa tražiti jer Bog se ne da nadmašiti u velikodušnosti. Nek ne postoji ništa što ne možete oprostiti. Budite slobodni od predrasuda. Neka ni jedan siromah pord vas ne ostane gladan i neutješen. Budite ponizni; osvijestite se u svojim slabostima i grijesima. Bog je jači od svih naših neprijatelja!


Vrlo lijepo, bogato i duhovno plodno zajedništvo završili smo molitvom za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega!

  Vijesti - Sve