Veličanstveni  oproštaj od pok Milice Mihić

Veličanstveni oproštaj od pok Milice Mihić

Ponedjeljak, 20. 3. 2017.

 Milica Mihić  majka naše s. Daniele preminula je u 84.- oj godini života. Milica je rođena 1933. godine u Salima na Dugom Otoku. Cijeli svoj vijek provela je u rodnoj župi, duboko ukorijenjena u vjeri svojih pređa u kojoj je odgajana, živjela i svoju djecu odgajala. 


Svi mještani župe Sali obožavaju svoju župnu crkvu koju jednostavno oslovljavaju sa sv. Marija. Miličin vjernički život započinje krštenjem u crkvi sv. Marije, posljednji ispraćaj bio je u toj istoj crkvi 19. 3. na III. korizmenu nedjelju.  Sa svojim suprugom Slavkom odgojila je četvero djece:Branku (s. Danielu), Antu, Irenu i Zvonimiru. Ova vjernička obitelj redovito je sudjelovala u svim katoličkim obredima, a svoju glazbenu nadarenost nesebično poklanjala službi vjerskih obreda. Pok Slavko (Kić) suprug i otaca samouki svirač vodio je crkveno pjevanje sve do dolaska naših sestara u Sali. Pomagao je sestri orguljašici, jer saljani imaju svoj specifični napjev kroz crkvenu godinu. Sestre su se trudile sačuvati ovu kulturnu baštinu, što im nije bilo jednostavno. U tome im je nesebično pomagao pok. Slavko, a cijela obitelj je pomagala sestrama kad god je to trebalo. Milica je bila brižna i požrtvovna majka, koja je radno vrijeme provela u tvornici ribe „Mardešić“, podižući i odgajajući svoju djecu, a također vršeći sve domaćinske poslove.

Redovito je sudjelovala u vjerskim obredima: nedjeljnim sv. misama, pobožnosti krunice i križnog puta, blagoslovima, sv. ispovijedima. Pomagala je u uređivanju crkve, dok nisu došle sestre. Mještani će je pamtiti po dobroti i blagosti. Zadnjih nekoliko godina onemoćala je, te su joj njezina djeca pomagala da lakše nosi bolest i godine.

Veličanstveni ispraćaj pripremili su joj njezini sumještani. Impozantna kolona vjernika pratila je od kuće do crkve pjevajući psalme. „Sv. Marija“ bila je pretijesna da primi sve one koji su joj došli odati počast. Naše sestre iz Splita, s. Provincijalka, sestre iz nekoliko zajednica Grada, Košuta, Sutivana i kandidatice krenule su ujutro rano manjim autobusom do Zadra, zatim  brodom do Sali. Njihov dolazak mještani su dočekali sa radošću, jer su naše sestre za vrijeme boravka u Salima zapamćene po svojoj dobroti i požrtvovnosti. Čule su kako im pojedini vjernici govore :“ sestre vratite se, kuća vas čeka.“ Na ispraćaj došli su prijašnji i sadašnji župnik Pučišća, gdje s. Daniela vodi crkveno pjevanje i vjeronauk, don Tonći Kusanović i don Pave Gospodnetić sa nekoliko vjernika posebnim gliserom. Sv. Misu i sprovodni obred predvodio je don Zdenko Milić, župnik Bibinja i kućni prijatelj obitelji Mihić, uz asistenciju  mjesnog župnika don Darija Matak i spomenutih svećenika.  Don Zdenko  je u kratkim crtama opisao život pok. Milice istaknuvši njezinu vjerničku dimenziju. Rekao je kako je Milica okupila ne samo Saljane nego i rodbinu iz Zagreba, prijatelje iz Splita i Brača. Dostojanstvenom sprovodu doprinijeli su pjevači  crkvenog zbora poznati po svojoj glazbenoj nadarenosti .

Neka joj Gospodin bude nagrada za sve dobro učinjeno u njegovo ima svima kojima je iskazivala ljubav.

  Vijesti - Sve