„Vi ste sol zemlje … Vi ste svjetlo svijeta…“

„Vi ste sol zemlje … Vi ste svjetlo svijeta…“

Nedelja, 28. 4. 2019.

Metković, župa sv. Nikole: U subotu, 27. travnja u Metkoviću u župu sv. Nikole, bila je duhovna obnova za djevojke od 7. razreda osnovne škole, do 2. razreda srednje škole. Na duhovnoj obnovi bilo je 9 djevojaka iz župe sv. Nikole. Tema susreta bile su Kristove riječi: „Vi ste sol zemlje … Vi ste svjetlo svijeta…“. Duhovnu obnovu su pripremile i vodile s. Marijanka Dominiković, s. Marjana Cvitanović i s. Jelena Marević.


Nakon  molitve, kratko upoznavanje je bilo kroz  razmišljanje na započete misli:

Sljepoća je …..

Sljepoća srca je ….

Današnji čovjek treba svjetlo kako bi vidio ….

Da bih mogla pomoći da vide pravo, istinsko svjetlo najprije trebam ….

Svjetlo Kristovo u svom životu doživljavam kao …

Odgovori koje su ove mlade djevojke dale bili su zaista poticaji, ali ujedno i ohrabrujući za daljnji rad jer se osjetilo da smo sve na istom putu, tj. sve smo usmjerene Njegovom svjetlu i primjećujemo to svjetlo u svom životu.

Naše razmišljanje na evanđeoski tekst Mt 5,13-16 bilo je podijeljeno u nekoliko točaka:

          Što znači sol u ljudskom životu?
         Što znači svjetlost za naš život?
         U kojem vremenu Isus izgovara ove riječi i koje je njihovo značenje?
         Što to znači za mene danas?

Nastavile smo naš duhovni rad kroz rad u grupama. Svaka grupa je imala određeni tekst i pitanja za razmišljanje. Iznošenje rada u grupama sve nas je obogatilo, ali i zaustavilo u razmišljanju. Spoznali smo koliko Božjeg  svjetla ima u nama i kako smo zaista pozvani biti svjetlo i sol ovom svijetu.

Duhovno ispunjene, naše druženje smo nastavile zajedničkim blagovanjem. Nitko se nije bunio kad su stigle pizze, a uz tako „mladenačku spizu“, nije izostalo ni prijateljsko ćakulanje.

Ispunjene ovim dubokim  razmišljanjima kojima smo iznenadili jedni druge, a i sami sebe, opustile smo se u kreativnom dijelu susreta u kojem smo, pod vodstvom s. Marijanke izrađivale anđele od krep papira. Bilo je to opuštajuće i „šaroliko“ ispunjeno vrijeme.

Odmorene i obogaćene novim duhovnim i kreativnim iskustvima, završile smo ovaj susret uz video prilog koji nas je podsjetio na opasnost lošeg korištenja naših mobilnih uređaja, te kako moramo biti svjesne kakve poruke šaljemo i što govorimo o drugima, te kakav utjecaj ima moja riječ i moj govor na druge osobe. Svatko je od nas jednako vrijedan pred Bogom i svakog čovjek trebamo gledati Kristovim pogledom punim milosrđa, jer na kraju će milosrdni (koji svijetle Kristovim svjetlom) zadobiti milosrđe.

Za ovaj prekrasan susret koji je bilo obasjan Božjim i sunčevim svjetlom zahvaljujemo župniku don Davoru Bilandžiću, s. Mrijanki Dominiković i s. Marjani Cvitanović na njihovoj gostoljubivosti i spremnosti u radu s maldima.

Neka nas sve prati Njegovo svjetlo, a na življenje i poslanje pozivaju Njegove riječi: „Vi ste sol zemlje … Vi ste svjetlo svijeta…“

s. J.M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve