Višestruko slavlje povodom rođendana Sluge Božjeg Josipa Stadlera

Višestruko slavlje povodom rođendana Sluge Božjeg Josipa Stadlera

Ponedjeljak, 24. 1. 2022.

Članovi Društva Prijatelja Malog Isusa, njihovi simpatizeri i župljani župe svetog Ivana Krstitelja u Novoj Vesi u Zagrebu, proslavili su 179-ti rođendan nadbiskupa i utemeljitelja Družbe Služavki Malog Isusa Sluge Božjeg Josipa Stadlera na vrlo lijep i plodonosan način.
U ovim teškim vremenima, hladnoći, mjerama vezanim za Covid-19, pozvali smo predstavnike Uličnih svjetiljki te potrebite koji žive u teškim i, za mnoge od nas, nezamislivim uvjetima. U svemu su svojim prilozima, donacijama, darivanju svog vremena sudjelovali članovi Društva Prijatelja Malog Isusa kao i ostali župljani zbog čega svi zaslužuju hvalu od srca.
Slavlje smo započeli svetom Misom koju je predvodio naš župnik vlč. Ivan Lastovčić, a nakon nje, skupili smo se u župnoj dvorani na okrepu uz topli obrok i rođendansku tortu. Sakupljeni oko stola gdje su glavna mjesta zauzeli baš oni, potrebiti, družili smo se i učinili im barem jednu večer veselijom u ovoj sumornoj, hladnoj zimi. 
Nizale su se priče o njihovom teškom životu, o Josipu Stadleru i njegovom životu te pomaganju potrebitima bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Vratili smo se na neki način u to davno vrijeme u Sarajevu, ali ko da je i danas sve ostalo isto. Potrebiti su tu, oko nas sa svim svojim bolima i potrebama. Neki od njih žive u nekoj bijednoj sobici bez grijanja, vode … neki noći provedu vozeći se u tramvajima, neki svaki novi dan nalaze rješenja kako i gdje provesti noć. Teško je zamisliti tugu i jad njihovog preživljavanja. Mnogi od njih imaju i kroničnih bolesti poput dijabetesa, problema s visokim krvnim tlakom, reumatskim bolestima… koje je i nama koji živimo u sigurnosti svakodnevice izazivaju teškoće i boli, a koliko više njima koji žive u neimaštini i nemogućnostima za potrebnu skrb te im postaju svakodnevna patnja izazivajući dodatne poteškoće.
Na odlasku je svatko od njih dobio paket s hranom i higijenskim potrepštinama. Mnogi od njih bili su iznenađeni poklonima te uz riječi zahvale iskreno priznali kako se tome nisu nadali jer su i samo druženje i večera za njih bili veliki dar.
I gledajući kako odlaze punih sradaca svatko u svojm smjeru - neki kućama, neki u potragu za skloništem gdje će provesti noć - posebno je bilo dirljivo kad je jedna žena zamolila s. Martu da joj dozvoli da se pomoli i zahvali u crkvi pred kipom Majke Marije.  A netko od župljana na odlasku je iskreno priznao kako nije mogao ni zamisliti da će ovaj susret biti ispunjen tolikom ljubavlju prema bližnjima.
„Ljubav je dragulj čija cijena nadilazi sve. Ljubav je samo nebo, jer kad nju imamo, onda cijelo Presveto Trojstvo silazi u naše srce.“  – Sl.Božji Josip Stadler

Sandra Šulj
Sv Ivan Krstitelj, Zagreb Nova Ves

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve