Vjera je dragocjeno blago!

Vjera je dragocjeno blago!

Srijeda, 9. 1. 2013.

U samostanu Antunovac, u Novoj Vesi u danima od 6. do 9. siječnja 2013. održan je susret za djevojke pod geslom Vjera je dragocjeno blago. Sudionice susreta bile su djevojke iz Podravine i Zagreba. Animatori susreta bili su vlč. Domagoj Matošević, s. Jelena Burić i s. Emanuela Pečnik. U skladu s geslom susreta, predvođene animatorima, sudionice su imale priliku na razne načine otkrivati blago svete vjere.  Na sasvim osobit način tom otkrivanju pridonio je vlč. Domagoj svojim jednostavnim, spontanim, svjedočkim tumačenjem evanđeoskih zgoda. Prispodobom o skrivenom blagu na njivi potaknuo je djevojke na propitkivanje vlastitog stava koliko svoju vjeru žive zauzeto. Prispodobom o talentima pozvao je djevojke na stav zahvalnosti i otkrivanja kojim ih je talentima  Bog obdario i time im povjerio  jedinstveno životno poslanje. Zgodom o ozdravljenju gubavca Velečasni im je pojasnio  hod duhovnog života, a pozivom prvih učenika potaknuo ih je na promišljanje i o duhovnom pozivu.


Uz meditacije, djevojke su imale prilike sudjelovati u euharistijskim slavljima, sakramentu pomirenja, u molitvi sa sestrama te upoznati apostolsko djelovanje sestara. 


Drugi dan susreta, 8. siječnja obilježile smo kao Stadlerov dan. Poslije podne posjetile smo Vrhovnu upravu Družbe te se susrele s vrhovnom glavaricom s. Radoslavom Radek i njezinim savjetnicama. Taj susret  je na djevojke ostavio lijep dojam. Navečer smo gledale film o životu sluge Božjega Josipa Stadlera.

Iz njihovih zapisanih dojmova dalo se iščitati: Nezaboravno, prekrasno, kratko, zanimljivo, lijepo…  Samo su neki od doživljaja  susreta na kojemu su djevojke sudjelovale. Od samo  početka gdje smo se slabo poznavale da samog kraja susreta.  Djevojkama se svidio svaki dio susreta posebno, jer teško je iz škrinjice pune blaga izdvojiti ono najsjajnije.   Najviše ih se dojmilo predavanje vlč. Domagoja Matoševića koji je na jednostavan i lijep način govorio o talentima, gubavcima koje je uspoređivao sa grešnim čovjekom današnjice, te otvorenom i iskrenom svjedočenju svog poziva kroz evanđelje.  Također, djevojkama se svidio posjet Generalnoj kući kod č.  Majke s. Radoslave Radek gdje su bile oduševljene radošću, opuštenošću i jednostavnošću  sestara.  Euharistijsko klanjanje i molitva sa sestrama, koja je djevojkama neuobičajena,  nije bila naporna i iznenađujuća već ispunjeno vrijeme sa Bogom.  Iz susreta je naučeno da je vjera zaista dragocjeno blago, te da Bogu zahvaljujemo na neizmjernom  , pa čak i skrivenom blagu kojeg treba otkrivati.  Treba dozvoliti Isusu da uđe u našu lađu, jer kad uđe kreće prava plovidba kroz život koju valja iskusiti…  

  Vijesti - Sve