“Vratimo osmijeh djeci Ruande” - Misijska izložba

“Vratimo osmijeh djeci Ruande” - Misijska izložba

Ponedjeljak, 23. 3. 2009.

ZAGREB: U samostanu "Antunovac" od 20. do 23. ožujka 2009. godine održana je misijska prodajna izložba pod nazivom "Vratimo osmijeh djeci Ruande". Ovaj projekt ujedinio je rad mnogih sestara Zagrebačke provincije koje su željele svoje uratke darovati za prodaju čijim bi se novcem pomoglo rodno mjesto naše pokojne s. Žakline.  Poticaj za izložbu krenuo je od Vrhovne uprave koji su podržali i potaknuli sve načine skupljanja sredstava za pomoć Ruandi za koju smo tako duboko vezani. Iako naše sestre više nisu tamo, duhovna povezanost mnogo je veća, osobito stoga što se naša s. Žaklilna nalazi u nebu te nas zagovara. Želja za povratkom još postoji, no evo načina da ono ne zamre već da tinja do volje Božje.


Na izložbi je bilo izloženo mnogo radova od kojih su svi unikati, a evo što se našlo od uskrsnih motiva: cvjetnih aranžmana, pilića i ovčica od gipsa, fenjerčića, križeva od suhog svijeća, usrksnih jaja i košarica od vune, gnijezda s jajima, velikih kaširanih jaja sa slatkišima. Izložene su bile i prigodne čestitke za sakramente prve pričesti i krizme, krštenja i vjenčanja, no bilo je raznih drugih motiva. Različiti ručni radovi od heklanja, vezenja, tamburiranja, zlatoveza… Za prodaju su bile izložene i ukrasne boce, svijeće, stalci za svijeće, jaslice s malim Isusom, poruke na magnetima…

Misijski "kupci" darivali u novac po svojim mogućnostima, no bilo je i onih koji su samo darivali a da nisu ništa kupili.

Bila je jedna gospođa, odmah na početku, dok smo još slagali stvari, te je ušla i darovala poveći iznos a ništa nije htjela uzeti. Na naš poticaj uzela je «poruku za tebe», koju smo pripremili za sve, te je u njoj pisalo: «Bog je davao, daje i davat će!» Svi smo se od srca nasmijali, jer je ova Utemeljiteljeva izreka upravo bila očita kako ovdje na izložbi tako i u životu ove gospođe.

Izložbu je otvorila naša provincijalna glavarica s. Radoslava Radek, a nakon nje je izložbu blagoslovio vlč. Dragutin Komorčec, župnik župe sv. Ivana Krstitelja. Riječ potpore u ime Časne Majke izrekla je s. Irena Olujević, a sve na kraju je oduševljeno pozdravila na ruandskom jeziku s. Krucifixa Ivelić, naša bivša misionarka. Uz nju smo naučili i nove izričaje koji su i nama poticaj za naš životi i poslanje:

DUKUNDE = VOLIMO SE
DUKORANE = RADIMO ZAJEDNO
DUSABIRANE = MOLIMO SE

Na izložbi su bile nazočne i mnoge naše sestre iz Samobora,  Kraljevca, Vinkovaca, Retkovca, sestre iz same kuće, vlč. Tomislav Kralj, gospođe iz staračkog doma, te gosti i podupiratelji misija. Nazočna je bila i bivša ministrica gđa Ljerka Mintas-Hodak, koja je najavila svoj odlazak u Ruandu, odmah sutradan 23. ožujka, te je i ponijela prikupljeni iznos od 18.000,00 kuna.

Ovaj iznos primit će naš misionar don Danko Litrić te će grahom razveseliti mnogu djecu u Stadlerovoj dolini u Rutondu, rodnom mjestu naše s. Žakline.
 
Nadamo se da će ovo naše zajedništvo i dalje tražiti načine kako pomoći potrebnima, te da ćemo još većom revnošću darivati svoje vrijeme, svoje darove i svoju ljubav.

s. Zrinka Hržić

  Vijesti - Sve