Zajedno u duhu: sv. Franjo i Mali Isus, oci Isusovci i sestre Služavke Maloga Isusa

Zajedno u duhu: sv. Franjo i Mali Isus, oci Isusovci i sestre Služavke Maloga Isusa

Subota, 29. 4. 2017.

Subotu posljednjeg vikenda u travnju, oci Isusovci iz Kolegija Germanicum u Rimu p. Helmut Engel i p. Walter Heck nagradili su nas sestre Služavke Maloga Isusa s. M. Gabrijelu Kolar i s. M. Martinu Vugrinec lijepim hodočasničkim izletom u okolicu gradića Rietia u kojoj se nalaze mjesta značajna za život sv. Franje Asiškog.


Naše prvo odredište  bilo je svetište Fonte Colombo u kojem je sv. Franjo primio potvrdu Pravila svog reda. Tu se nalazi malena crkvica sv. Marije Magdalene ispod koje je špilja u kojoj je sv. Franjo postio četrdeset dana i pisao Pravilo. Svetište je smješteno na brdu i okruženo šumom koja se nikad ne sječe.

Put smo nastavili prema drugom svetištu koje nosi naziv Gerccio, a u njemu se nalazi blago koje je od velike važnosti i za nas sestre Služavke Maloga Isusa. Naime, tu je sv. Franjo 1223. godine izradio prve jaslice. U malenoj crkvici gdje se te godine slavio Božić nalazi se stijena na kojoj je smješten kipić Malenog Isusa. U dnu i na koru crkve, koja je izgrađena kasnije, danas se nalazi muzej jaslica pristiglih iz cijelog svijeta. Nalaze se tu i ostaci prvotnog samostana s malim spavaonicama braće od kojih su otvorene spavaonica i crkvica sv. Bonaventure koji je bio generalni ministar reda kada je nastao samostan. Na kraju hodnika se nalazi stijena u kojoj je bila ćelija samog sv. Franje. Tome smo se mjestu na poseban način obradovale jer odiše duhovnošću koja je temelj i naših života. Tu je jednostavnost, siromaštvo, malenost Betlehemskog Djetešca uprizorena i na taj način dublje poniknula u naše živote, a i mi smo te koje smisao i snagu za življenje svog poslanja crpimo baš u ovom Blagu utjelovljenom u tami betlehemske noći.

Nakon obilaska svetišta Greccio, spustili smo se u sam gradić Rieti koji se nalazi u dolini okružen brdima sa svih strana. Stara gradska jezgra koja je vidljiva većinom potječe iz doba srednjeg vijeka. Od znamenitosti su najznačajnije Gradska vijećnica, Biskupska palača te katedrala čiji se izgled u nekoliko navrata mijenjao, no sačuvana je prvotna crkvica koja se sada nalazi u kripti katedrale. Na samom trgu Rietia se nalazi crkva sv. Rufa koja se smatra središtem Italije.

Razgledavši ovaj maleni, mirni i lijepi gradić zaputili smo se još i do svetišta La Foresta koje je poznato kao mjesto u kojem je sv. Franjo učinio čudo s vinom te sastavio Pjesmu brata sunca.

Zahvalne smo Gospodinu na ovom bogatom danu kao i ocima Isusovcima koji su nam omogućili ovo lijepo hodočasničko putovanje. Vratili smo se uistinu ispunjeni, sretni, okrijepljene duše i tijela te sada s novim poletom i prepuna srca nastavljamo svoje služenje u Vječnom gradu. 

  Vijesti - Sve