Želimo Te slijediti dobro brodsko dijete

Želimo Te slijediti dobro brodsko dijete

Četvrtak, 24. 1. 2013.

BRODSKO VINOGORJE: Slaveći 170. rođendan sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, dragog Brodskog djeteta, njegov sadašnji nasljednik, uzoriti kardinal Vinko Puljić nadbiskup Vrhbosanski, 24. siječnja 2013. godine, pohodio je duhovne kćeri sluge Božjeg Josipa Stadlera, sestre Služavke Maloga Isusa na čelu s provincijskom glavaricom s.M. Admiratom Lučić i župnika Pavla Madžarevića s članovima ekonomskog vijeća u Brodskom Vinogorju.


U znak sjećanja na darove koje su primili od sluge Božjeg Stadlera, rodno mjesto i Vrhbosanska nadbiskupija, župnik Pavao Madžarević darovao je uzoritom kardinalu Vinku kopiju Gospine slike koju je, nekad davno, sluga Božji Stadler darovao za svoju krsnu crkvu, te obnovljenu verziju dokumentarnog filma Život i djelo Sluge Božjega Josipa Stadlera.

Sestre Služavke Maloga Isusa u znak duhovnog zajedništva i povezanosti sa svojim utemeljiteljem slugom Božjim nadbiskupom Stadlerom, darovale su uzoritom Kardinalu Vinku misno vino koje dolazi iz vinograda Stadlerove rodne nadbiskupije. Želja im je da njihov dar bude na oltaru, u kapelici nadbiskupije, u kojoj je sluga Božji Stadler služio svete mise i molio, a sada to čini uzoriti kardinal Vinko.

Slavlje 170. obljetnice rođenja sluge Božjeg Stadlera odžavalo se na dvije lokacije, u rodnoj župi i krsnoj crkvi – Gospe od Brze pomoći s početkom u 16,45 sati i u Brodskom Vinogorju - župi u kojoj žive i djeluju duhovne kćeri sluge Božjeg Stadlera - sestre Služavke Maloga Isusa.

S vjernicima iz Brodskog Vinogorja, koji nisu bili u mogućnosti pridružiti se Euharistijskom slavlju kojem je predsjedao uzoriti kardinal Vinko Puljić, u crkvi krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, služio je svetu misu za proglaženje blaženim sluge Božjeg Stadlera, župnik Pavao Madžarević.

Prije svete mise u župnoj dvorani u 17 sati prikazana je obnovljena verzija dokumentarnog filma Život i djelo Sluge Božjega Josipa Stadlera.

Župnik Pavao Madžarević oduševio je prisutne govorom o „zlatnom dječaku“ Slavonskog Broda, koji i danas ima što reći. U godini 170. obljetnice rođenja i krštenja, u Godini vjere, posebno želimo iščitavati govor njegova djetinjstva; rekao je župnik Madžarević.

Sluga Božji Stadler bio je dijete vjere, molitve i pouzdanja u Boga i Božje planove. Život mu je bio molitva koja se pretače u riječi psalma: „Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju.“ Na njegovim putovima od Slavonskog Broda, Požege, Zagreba, Rima, Sarajeva i putovima svakodnevnog života iščitavamo molitvu navedenog psalma.

Župa Gospinog uznesenja u Brodskom Vinogorju, s dragim Brodskim djetetom upoznala se u vremenu osnutka, dolaskom sestara Služavki Maloga Isusa 1994. godine. Od tada se u župi slave njegovi rođendani, ovo je 19.

Šira duhovna priprava vjernika i sestara Služavki Maloga Isusa, za 170. godinu rođenja sluge Božjeg Josipa Sradlera započela je u Došašću pod geslom: „Došašće sa slugom Božjim Josipom Stadlerom“, te se nastavlja tijekom godine, svakodnevnom molitvom pred Euharistijskim Isusom. Posebni dan molitve za proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Stadlera, u župi Brodsko Vinogorje, jest svaki 24. u mjesecu. Tad se sjećamo rođenja sluge Božjeg Stadlera, utemeljenja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa i otajstva Isusova utjelovljenja i rođenja koje je povezalo njihove živote.

Mi koji smo u rodnom gradu sluge Božjeg Stadlera i na brežuljcima nekadašnjih vinograda - koje je volio, i iz Rima slao uzorke crteža talijanskih vinograda, po kojima bi bilo dobro urediti vinograde Brodskog Brda - na dan njegova 170. rođendana, radosna srca kličemo riječima pjesme s. M. Virgine Ninić: „Želimo te slijediti dobro Brodsko dijete“.

s. M. Kristina Adžamić.

  Vijesti - Sve