Znak vjere

Znak vjere

Nedelja, 31. 3. 2013.

U župi Imena Marijina u Gromiljaku korizmeni hod za Isusom bijaše sve u znaku vjere. Župnik preč. Marko Perić, Te Prijatelji Maloga Isusa (PMI) zajedno sa s. Marinelom Zeko poseban naglasak stavili su na naše osobno produbljivanje vjere i konkretno življenje Evanđeoske poruke „Što god učiniste jednome od ovih najmanjih meni ste učinili...“ U župi Gromiljak već godinama se uobičajila praksa da se pobožnost križnog puta moli petkom i nedjeljom klasični križni put.


Ove korizme svake nedjelje pobožnost križnog puta predmolili su članovi liturgijske zajednice, mladi koji su sami animirali druge mlade, te obitelji, krizmanike, i ministrante. Dirljiva je bila pobožnost križnog puta koju su predmolili mladi iz zajednice na Lugu zajedno s našim mladima. Prostrana gromiljačka crkva postala je malena da bi sve primila koji su iz nedjelje u nedjelju dolazili na pobožnost križnog puta. Raduje nas osobito veliko zanimanje mladih koji su se odlučili vježbati baš u odricanju onoga što je zahvatilo njihovu svakodnevnicu; internet, mobitel i sl. Tako se jača karakter i uz pomoć Božju bit će im se lakše oduprijeti svim opasnostima koje ih zarobljuju i čine ovisnicima.

Treba također napomenuti da su PMI – animatori zajedno sa s. Marinelom po prvi put u župi organizirali molitveno bdijenje na veliki četvrtak cijelu noć do kasnih jutarnjih sati. Mladi njih petnaestak i sestra cijelu večer bili su ustrajni u molitvi bdijući. Drugi vjernici nam se pridružili kao i naš župnik i sestre. Raduje nas veliki odaziv župljana koji su nam se pridružili bdijenju, osobito mladih je bilo najviše u ponoć. Doista je bilo lijepo osjećati se moliteljem te večeri i promatrati vjernike, mlade obitelji s koliko pobožnosti se klanjaju i mole. Ono što je mene zadivilo da su vjernici  očevi u ranim jutarnjim satima prije radnog vremena došli na jednosatnu molitvenu uru. Doista je blagoslovljeno osjetiti i slušati zajedništvo u Kristu. 

Treba naglasiti da su PMI u ovoj korizmi zajedno  sa sestrama iz zajednice odlučili da im korizma bude ispunjena dobrim djelima. Mi PMI izabrali smo evanđeosko odricanje i služenje. Obišli smo preko osamdeset bolesnika koji ne mogu dolaziti na svetu misu. S njima smo razgovarali, molili, darivali onim što im je najpotrebnije. Što smo doživjeli i osjećali prilikom susreta s njima teško je opisati.

Život bez križa ne postoji. Život bez križa je moguć tek s one strane u raju. Krist nas je svojim ranama iscijelio i otkupio zato patnja koja se živi s Kristom nije besmisao nego cilj našeg života. 

U zahvalu Kristu što nas je otkupio na veliku subotu djeca osnovne škole organizirano cijeli dan po grupama su se redali  pred Presvetim. S Njima su molili i animirali ih PMI i sestre.

Tijana Pecirep
Gromiljak

  Vijesti - Sve