ŽUPA PROZOR: Duhovna obnova pod geslom “Mladi i njihova uključenost u kršćanske i životne obveze”

ŽUPA PROZOR: Duhovna obnova pod geslom “Mladi i njihova uključenost u kršćanske i životne obveze”

Nedelja, 27. 3. 2022.

Duhovna obnova za mlade pod geslom “Mladi i njihova uključenost u kršćanske i životne obveze” održana je danas, 26. ožujka 2022. godine, u suradnji župe Prozor i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu.

Današnji predavač mladima je velečasni Ivan Matijević, duhovni asistent i pastoralni suradnik u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih uz koordinatora današnje duhovne obnove Mateja Dužnovića te pet gostiju instruktora, ujedno i animatora, kao i dva bogoslova iz Perua i Njemačke koji trenutno borave u Sarajevu.

Ako je Bog na prvome mjestu, sve ostalo je posloženo kako treba

“Danas imamo duhovnu obnovu za mlade, koju smo imali i prošle godine, gdje smo vidjeli da mladima zaista treba ovakvog sadržaja. Moram priznati da su mladi stalno govorili župniku, kapelanu i meni, kad će biti opet duhovna obova. Na današnjoj duhovnoj obnovi ćemo govoriti nešto o ljudskim vrednotama i o životnome moralu”, kazala je sestra Marinela Zeko za Ramski Vjesnik.

Govoreći o mladima u župi Prozor, ali i drugim župama, sestra Marinela dodaje: “Moram prije svega zahvaliti Bogu da sam u jednoj, još uvijek, zdravoj sredini gdje je narodu Bog na prvome mjestu. Ako nam je Bog na prvome mjestu, onda nam je sve posloženo kako treba. Ne primjećujem da su mladi previše opterećeni strašnom situacijom u svijetu, ali naravno nisu ni isključeni iz toga. Mislim da im upravo treba davati ovoga duhovnoga sadržaja, na počeku su života, treba im malo više govoriti o vjeri i njihovoj uključenosti, ali mladi prije svega vole osobe koje žive ono što im govore, nego da im se samo govori”

Svaka mlada osoba ima svoju vrijednost i mjesto u Crkvi

Današnji predavač velečasni Ivan Matijević za Ramski Vjesnik je kazao: “Srž današnje duhovne obnove jest općenito obnova za Uskrs. Možemo reći i da se odvija pod motom ovogodišnjeg sinodalnog puta Crkve “Sve obnoviti u Kristu”, gdje želimo naglasiti da svaka osoba u Crkvi ima svoju vrijednost i mjesto, pa tako i svaka mlada osoba. Danas smo započeli Duhovnim nagovorom gdje smo govorili o moralu, moralnim vrijednostima i vjerskom životu. Zatim ćemo imati ispovijed i svetu misu, kao i radionice s mladima. Kako mogu razvijati svoj identitet koji će im pomoći da sutra žive upravo ovdje na ovom prostoru.”

Mladima dati sve pozitivno što gaji njihov duh prema Crkvi

Osvrnuvši se na mlade velečasni Matijević kaže da su mladi oduvijek isti u svakom vremenu, traže vodstvo i pastoralnu pomoć. “Mladi su uvijek reflekcija onih koji ih vode, koji im daju te impulse, pa tako isto i s vjerske strane. Ukoliko im budemo davali sve ono što je pozitivno i što će gajiti njihov duh prema Crkvi i prema kvalitetama koje imaju. Oni će biti aktivni, naravno nikada ih ne treba gledati kao neaktivnima, mladi su danas u svakom vremenu isti, treba im poručiti da uzmu stvari u svoje ruke, bore za sebe i ono što čini njihov život i izgrađuju svoju budućnost.”

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” Sarajevo

Današnji koordinator predavaču i animatorima instruktorima Matej Dužnović iz centra za pastoral mladih već duže vremena radi upravo s mladima različitih profila, na raznim projektima kao što je projekt animatora “Mladi za mlade”, s ministrantima i krizmanicima, s djecom iz domova.

“Inače, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” kroz razne projekte ujedinjuje sve mlade u Bosni i Hercegovini, kao što je projekt “Koračajmo zajedno”, koji spaja mlade iz tri nacije i religije. Zatim je tu i projekt “Mali putokaz u život” koji se realizira u suradnji s domovima za djecu koja nemaju roditeljskog staranja. Također imamo instruktorat koji se sastoji od četiri formacije i specijalizacije, nakon čega mladi budu samostalni predavači i instruktori animatorima, potom obrazujete mlade pedagoge koji svojim vrlinama i sposobnostima rade na revitalizaciji župnih i lokalnih zajednica”, zaključio je Dužnović za Ramski Vjesnik.

Mladi su nakon predavanja, ispovijedi i svete mise imali zajednički ručak, a druženje je završilo, plesom, evaulacijom duhovnih vježbi i zajedničkom molitvom.

Preuzeto s dopuštenjem web stranice Ramski Vjesnik: https://ramski-vjesnik.ba/clanak/zupa-prozor-duhovna-obnova-pod-geslom-mladi-i-njihova-ukljucenost-u-krscanske-i-zivotne-obveze/175260/

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve