„A ja, danas, ovog Uskrsa 2018., što ću učiniti?“ Nedelja, 1. 4. 2018.

U nedjelju uskrsnuća Gospodinova, na prepunom Trgu sv. Petra u Vatikanu, papa Franjo je predvodio svečano Euharistijsko slavlje. Okupljenim vjernicima, u prigodnoj homiliji, osvrćući se na pročitano Evanđelje, istakao je tri stvari:


U nedjelju uskrsnuća Gospodinova, na prepunom Trgu sv. Petra u Vatikanu, papa Franjo je predvodio svečano Euharistijsko slavlje. Okupljenim vjernicima, u prigodnoj homiliji, osvrćući se na pročitano Evanđelje, istakao je tri stvari:


Prva stvar koju nam donosi Evanđelje jest navještaj-iznenađenje. „Gospodin je živ!“ Žene su išle na grob pomazati tijelo, a onda se našle pred iznenađenjem. Bog sve što čini čini iznenada. Božja objava uvijek je jedno iznenađenje. On ne zna činiti drugačije nego iznenaditi. No upravo je iznenađenje ono koje čini da ti srce jače zakuca, da te dotakne, baš onda kada najmanje očekuješ, ono što te pokreće.

Drugo s čime se danas susrećemo jest žurba. Žene žure da navijeste apostolima što su pronašle, a apostoli čuvši trče da vide što im je rečeno. I pastiri u božićnoj noći odmah su pošli vidjeti što im je navijestio anđeo. I Samaritanka je trčala reći ljudima da je našla „onoga koji joj je rekao sve što je učinila“. I danas se to događa u našim mjestima gdje živimo. Kada se nešto dogodi, ljudi idu vidjeti. Iznenađenja, dobre vijesti, uvijek se brzo šire. No u Evanđelju se susrećemo i s Tomom koji nije žurio kada je čuo, nije htio riskirati dok se sam ne uvjeri. Ali Bog ima strpljenja i s takvima, kazao je papa Franjo.

Treća stvar koju nam je papa Franjo stavio na srce bijaše pitanje: „A ja? Imam li srce otvoreno Božjim iznenađenjima, jesam li spreman ići odmah-žuriti ili uvijek ponavljam „Vidjet ću sutra, sutra“?“ Ivan i Petar su žurili na grob i povjerovali. „A ja, danas, ovog Uskrsa 2018., što ću učiniti? A ti?“

Nakon Euharistijskog slavlja papa Franjo je uputio blagoslov „Urbi et Orbi“ prije kojeg je pozvao na mir u svijetu, napose u Siriji, Jeruzalemu, Ukrajini i mjestima koja su pogođena nasiljem, ratom, ističući između ostalog da mi kršćani vjerujemo i znamo da je uskrsnuće Kristovo prava nada svijeta, ona koja ne izdaje. Snaga je zrna sjemena, ljubavi koja se daje do kraja i obnavlja svijet. Ta snaga donosi plodove i u našoj povijesti. Donosi plodove nade i dostojanstva gdje je bijeda i isključenost, gdje vlada glad i nedostatak posla, žrtvama trgovine drogom i ljudima, svim zarobljenima.

Nakon blagoslova, papa Franjo je čestitao Uskrs svima te zamolio da ne zaborave moliti za njega.

s. M. Martina Vugrinec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve