Duhovne vježbe za kandidatice u Gromiljaku Ponedjeljak, 30. 1. 2023.

"Nikomu neću praviti sjene,
bez buke to bi bilo
Gospode, primi i mene
​ako to ti je milo"  (Fra Bonaventura Ćuk)


"Nikomu neću praviti sjene,
bez buke to bi bilo
Gospode, primi i mene
​ako to ti je milo"  (Fra Bonaventura Ćuk)


Od 26. do 28. siječnja 2023. godine održane su duhovne vježbe za kandidatice Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u samostanu Naviještenja u Gromiljaku (BiH). Susrele su se kandidatice Sarajevske provincije, Matea Andrić i Viktorija Oršolić te kandidatica Zagrebačke provincije Marta Kovačević. Uz kandidatice prisustvovale su s. M. Anđa Vranješ, pročelnica za odgoj Družbe, s. M. Nikoleta Košćak te s. M. Ljilja Marinčić. Duhovne vježbe vodio je vlč. Krunoslav Karas, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju. Svi sudionici bili su u gostoprimstvu zajednice u Gromiljaku kojoj je predstojnica s. M. Rudolfa Paradžik.

Vlč. Krunoslav temeljito je obradio tri zavjeta redovničkog života te proces donošenja odluke. U prvom nagovoru govorio nam je o zavjetu siromaštva. Objasnio je na primjeru evanđelja o bogatom mladiću (Mk 10,17 - 22) što znači nasljedovati siromašnog Krista. Pravo siromaštvo jest predanje. Po zavjetu siromaštva čovjek se oslobađa od neurednih navezanosti da bi mogao zaživjeti unutarnjim životom koji se ostvaruje u vječnosti.

Zavjet čistoće rastumačen je kao svjedočanstvo ljubavi. Svi kršćani pozvani su na čistu ljubav, a svećenici, redovnici i redovnice žive čistoću u celibatu. Tako postaju nosioci Božje ljubavi te ju dijele svima koje susreću.

Zatim smo slušale o poslušnosti. Krist je bio poslušan do smrti na križu. Poslušnost je logična i korisna jer omogućuje učinkovitost u životu, ali njezina je vrijednost u tome što kroz podložnost ljudima možemo izraziti svoje podlaganje Bogu, vjerujući da nas On ljubi i brine se za nas.

Posljednji duhovni nagovor bio je o odlučivanju. Vrijeme kandidature, postulature i novicijata vlč. Krunoslav usporedio je sa zarukama. Ponudio nam je savjete svetog Ignacija Lojolskog za donošenje ispravne odluke glede budućnosti. Pri odlučivanju trebamo biti potpuno slobodne od tuđih očekivanja, ali i od svojih vizija. Stoga je dobra odluka plod dobre molitve.

Duhovne vježbe također su sadržavale osobnu i zajedničku molitvu, svetu misu i euharistijsko klanjanje. Imale smo priliku doživjeti Božju blizinu u molitvi, Svetom pismu, duhovnim razgovorima i sakramentu ispovijedi. Dodatni poticaj molitvenom raspoloženju bio je prekrasan snježni krajolik oko nas. Osobito smo se obradovale zajedništvu i boljem međusobnom upoznavanju. Bilo je smijeha, druženja i pjesme, a po završetku programa vježbi izvele smo recitaciju pjesme Hoću li i ja u raj, autora fra Bonaventure Ćuka.

Duhovne vježbe u Gromiljaku bile su osobiti dio našeg susreta; prilika da zajedno razmišljamo, molimo i rastemo. Zahvalne smo svima koji su velikodušno potaknuli i ostvarili ovaj susret surađujući s Božjom dobrotom.

Kandidatica Marta Kovačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve