„Isus je uskrsnuo!“ Nedelja, 16. 4. 2017.

U zajedništvu studenata Kolegija Germanicum u Rimu i mi, sestre Služavke Maloga Isusa koje tamo djelujemo, imale smo milost sudjelovati u uskrsnoj sv. Misi koju je predslavio Sveti Otac papa Franjo na Trgu svetog Petra u Vatikanu.


U zajedništvu studenata Kolegija Germanicum u Rimu i mi, sestre Služavke Maloga Isusa koje tamo djelujemo, imale smo milost sudjelovati u uskrsnoj sv. Misi koju je predslavio Sveti Otac papa Franjo na Trgu svetog Petra u Vatikanu.


Papa Franjo se tom prilikom u propovijedi osvrnuo na događanja koja se zbivaju u našoj svakidašnjici. Istaknuo je kako nije lako naći utjehu, objašnjenje za tolike nepravde, nasilja, ratove, trgovinu ljudima, bolesti, patnje, trpljenja koja nas svakodnevno prate. No Bog ni svog Sina nije toga poštedio i drugog objašnjenja nema. Nitko od nas nije pitan želi li, može li nositi taj križ. Križ sam dolazi i pritište. Ali Crkva nam danas govori: „Zaustavi se, Isus je uskrsnuo!“.  To nije neka fantazija, slavlje s puno cvijeća. To je puno više od toga. To je otajstvo odbačenog kamena koji je temelj našeg postojanja, u kojem je temelj našeg života. Stoga i mi, kamenčići u ovoj zemlji boli, vjerujući u Kristovo uskrsnuće, imamo svoj smisao.

To nam govori: „Pogledaj, nema zida; tu je horizont, život, radost, križ. Gledaj naprijed, nemoj se zatvarati. Tvoj kamenčić ima smisao života jer si dio stijene koja je uništila moć grijeha.“ To je ono što nam danas govori Crkva. Odbačen kamen nije uistinu odbačen. Kamenčići koji vjeruju i oslanjaju se na tu stijenu nisu odbačeni, imaju smisao i stoga Crkva iz dubine srca ponavlja: „Isus je uskrsnuo!“ Zastanimo na trenutak nad problemima svakidašnjice, bolestima, ratovima, tragedijama i jednostavno, ponizno, bez cvijeća, sami, pred Bogom, pred sobom recimo: „Ne znam zašto sve to, ali sam siguran da je Krist uskrsnuo i mogu se kladiti na to.“ Završavajući propovijed, papa Franjo je pozvao vjernike da se vrate svojim kućama ponavljajući u svom srcu riječi: „Isus je uskrsnuo!“

Nakon slavlja svete Mise, papa Franjo je u Angelusu istaknuo kako u današnjem slavlju drevni blagdan Pashe dosiže svoje ispunjenje: svojim uskrsnućem Isus Krist nas je oslobodio od ropstva grijeha i smrti te nam otvorio prolaz u vječni život. Svi mi, kada nas zahvati grijeh, gubimo pravi put i lutamo poput izgubljenih ovaca. Ali nas je sam Bog došao potražiti i da bi nas spasio, ponizio je samoga sebe sve do poniženja na križu. Uskrsli se Pastir ne umara tražiti nas, svoju braću koji lutamo pustinjama ovoga svijeta već nas ranama svoje milosrdne ljubavi privlači na svoj put života. Papa Franjo se potom u molitvi osvrnuo na sve krajeve svijeta koji su zahvaćeni nepravdama, gladi, ratovima i na sve one koji zbog toga trpe. Moleći da Gospodin, koji je pobijedio tmine grijeha i smrti, udijeli mir našim danima, Sveti je Otac svima zaželio sretan Uskrs!

Zaustavimo se i mi nad ovim riječima i ponavljajmo u svojim srcima „Isus je uskrsnuo!“. Crpimo u njima snagu za prihvaćanje svega što nas snalazi na našem životnom putu. Tražimo u njima smisao svog života tražeći oslonac na Stijeni koje smo kamenčići i mi. Ne zaboravimo da nas Gospodin ljubi do te mjere da je vlastiti život dao za nas te nas svakodnevno traži i iznova prihvaća na svoj put jer želi da jednom s Njime živimo u vječnosti. Bio nam svima blagoslovljen i sretan Uskrs!

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve