Isusov pogled Petak, 22. 5. 2015.

Papa Franjo 22.05.2015.

Uskrsli Isus priprema jelo za svoje učenike, a nakon jela započne razgovor s Petrom. Moleći razmišljajmo oIsusovu pogledu na Petra. U Evanđelju nalazimo tri različita pogleda: izbora, kajanja i poslanja.


Papa Franjo 22.05.2015.

Uskrsli Isus priprema jelo za svoje učenike, a nakon jela započne razgovor s Petrom. Moleći razmišljajmo oIsusovu pogledu na Petra. U Evanđelju nalazimo tri različita pogleda: izbora, kajanja i poslanja.


Na početku Ivanova evanđelja susrećemo pogled ushita, kada Andrija ide Petru i veli: „Našli smo Mesiju!“ Isusgleda Petra i kaže mu: Ti si Šimun, sin Jonin. Ti ćeš se zvati Petar. To je pogled ushita i poslanja. Prvi je dakle pogled poziv i navještaj poslanja. A kakav je Petar u tom prvom pogledu? Ponosan je jer može ići s Gospodinom, ali sjetimo se noći kad je Petar triput zanijekao Isusa.

Tada je Petar izgubio sve. Nestalo je njegove ljubavi; a kad se Isusov pogled zaustavio na njemu, zaplakao je. Lukino evanđelje veli da je Petar gorko plakao, jer je sagriješio. Ponovni Isusov pogled mijenja Petrovo srce. Prva se, dakle, promjena dogodila s imenom i pozivom. Isusov drugi pogled mijenja Petrovo srce, obratilo se na ljubav. Gledajmo susret nakon Uskrsnuća. Znamo da se Isus susreo s Petrom, to veli Evanđelje, ali ne znamo što su govorili.

Današnje evanđelje govori o trećem pogledu, o potvrdi poslanja, u kojem Isus traži da Petar potvrdi svoju ljubav prema njemu. Isus triput pita Petra ljubili li ga te ga potiče da pase njegove ovce. Na treći upit Petar, ožalošćen, gotovo plačući odgovara: Da, Gospodine, ti sve znaš. Ti znaš da te volim. Isus odgovori: Pasi ovce moje. To je dakle treći pogled, pogled poslanja. Prvi je pogled izbora i zanosa; drugi kajanja zbog teškoga grijeha, a treći poslanja: Pasi ovce moje! Ali s tim ne završava.

Isus potom Petru veli: Sve to činiš iz ljubavi, a potom? Bit ćeš okrunjen za kralja? Ne. Isus Petru naviješta da će ga morati slijediti na Križnom putu. I mi možemo razmišljati o tomu kako nas danas Isus gleda: s pozivom, s praštanjem, ili s poslanjem? Na putu kojim je išao sve nas gleda. Uvijek nas gleda s ljubavlju. Od nas nešto traži, nešto prašta i zadužuje nas.

Sad će doći na oltar. Neka svatko razmišlja: Gospodine, među nama si. Upri svoj pogled u mene i reci mi što trebam činiti, kako trebam oplakivati svoje pogrješke, svoje grijehe; kako trebam ići naprijed na putu kojim si ti prvi išao. Bilo bi dobro danas ponovo pročitati ovaj razgovor s Gospodinom i razmišljati o Isusovu pogledu na meni.

  Vijesti - Sve