Proslavljena deseta obljetnica Doma „Sveti Josip“ u Vitezu Subota, 4. 5. 2019.

Svečanom zahvalnom misom koju je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, obilježena je deseta obljetnica djelovanja Doma „Sveti Josip“ koji u Vitezu vode sestre služavke Malog Isusa.


Svečanom zahvalnom misom koju je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, obilježena je deseta obljetnica djelovanja Doma „Sveti Josip“ koji u Vitezu vode sestre služavke Malog Isusa.


Uz štićenike Doma na misi se okupila njihova rodbina, brojni građani i istaknuti dužnosnici struktura političke, izvršne i zakonodavne vlasti, kulturni djelatnici, redovnice, gospodarstvenici. Pred početak misnoga slavlja sestrama koje vode Dom i svima okupljenima na svečanosti obratila se provincijalna poglavarica Družbe sestara SMI Maria Ana Kustura.

Dom koji može primiti 70 osoba u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama, prilagođen je pokretnim, polupokretnim i nepokretnim osobama, prije 10 godina izgradile su sestre Družbe služavki Malog Isusa, „Stadlerke“, kako ih još zovu, jer ih je osnovao prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler. One su u Vitez su stigle 1907. godine, na posjed (80 jutara) koji je nadbiskup kupio s namjerom da proizvode hranu za štićenike „Betlehema“ i „Egipta“, domova u Sarajevu u kojima su utočište našla djeca siročad i stare iznemogle osobe. Posjedu je dano ime „Polje sv. Josipa“, a godine 1910. na tom je posjedu sagrađena i kapelica i samostan, što su redovnice godine 1927. obnovile i dogradile.

Kasnije, 1940. – 1941. izgradile su i crkvicu posvećenu svetom Josipu. Nakon 42 godine boravka, vrijednog i mukotrpnoga rada u proizvodnji hrane ali i drugim humanitarnim, edukativnim i kršćanskim djelovanjem, 23. lipnja 1949. po naredbi komunističkih vlasti zabranjen im je rad i djelovanje i morale su napustiti Vitez. Sva imovina im je oduzeta, samostansko zdanje korišteno je kao školski prostor, kasnije je sve pretvoreno u uredski prostor tvrtke „Impregnacija“, a ekonomija, „Misir“, kako su mještani zvali „Polje svetog Josipa“, potpuno je uništeno, zaraslo u korov.

No, u prvoj godini ovoga stoljeća članice Družbe sestara služavki Malog Isusa vratile su se u Vitez. Zahvaljujući razumijevanju struktura općinske vlasti, na čelu s tadašnjom načelnicom općine Vitez Katicom Čerkez, i prije donošenja zakona o povratu imovine vjerskim zajednicama, vraćen im je dio zemljišta i napuštena crkvica s pripadajućim samostanskim prostorom. Vrlo brzo sestre su obnovile crkvicu i samostanski prostor, otvorile dječji vrtić, organizirale obuku i stručnu pomoć psihologa, pedagoga, logopeda… za djecu s manjim poteškoćama u razvoju, bez obzira na vjeru ili nacionalnu pripadnost. Prije 10 godina odlučile su izgraditi Dom za stare i iznemogle osobe. Ravnateljica Doma „Sveti Josip“ je s. M. Admirata Lučić. U temelj Doma sv. Josipa, kao i u davnom vremenu u sarajevskim zdanjima „Betlehem“ i „Egipat“, ugrađena je poruka nadbiskupa Josipa Stadlera: „Uime Oca, Sina i Duha svetoga, za Boga i sirotinju od požrtvovana ljubavi“.

Preuzeto: KTA

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve