Sestre i djelatnici iz Mostara, Sarajeva i Viteza na seminaru u Đakovu Subota, 20. 6. 2015.

Uz podršku Provincijalne uprave, a u organizaciji Povjerenstva za odgoj djece u odgojno-rehabilitacijskim ustanovama, 20. lipnja 2015. god. u Đakovu,smo se sastale mi sestre i djelatnici iz zajednica u kojima se odvija odgojno-obrazovni rad sa djecom. Nas 20-ak je došlo na seminar, kojega smo zamolile sestre Sv. Križa u Đakovu da nam pripreme.


Uz podršku Provincijalne uprave, a u organizaciji Povjerenstva za odgoj djece u odgojno-rehabilitacijskim ustanovama, 20. lipnja 2015. god. u Đakovu,smo se sastale mi sestre i djelatnici iz zajednica u kojima se odvija odgojno-obrazovni rad sa djecom. Nas 20-ak je došlo na seminar, kojega smo zamolile sestre Sv. Križa u Đakovu da nam pripreme.


Želja nam je bila upoznati život i rad sestara sv. Križa u Đakovu, koje djeluju po pedagogiji Marije Montessori. Sestre Križarice su nas srdačno primile, a s. M. Helena Šajbl, ravnateljica Dječjega vrtića Sunčev sjaj-Nazaret sve nas je pozdravila i upoznala s prostorom Vrtića, koji djeluje od 1997. godine u Đakovu, a osnivač i vlasnik vrtića su Milosrdne sestre Svetoga Križa – Samostan Đakovo. Vrtić pohađa 92 djece u četiri odgojne skupine. Tri skupine čine djeca u dobi od tri do šest godina i jednu skupinu djeca u dobi od godine i pol do tri godine. Nakon upoznavanja vrtićkoga prostora prošli smo i kroz druge dijelove kuće i samostana da bismo došli do dijela kuće i crkve koji su posvećeni Presvetomu Srcu Isusovu, gdje smo imali svetu misu. Velečasni Davor nam je naglasio i ponovio riječi iz Evanđelja: NE BUDITE ZABRINUTI, STAVITE SVOJE POUZDANJE U BOGA, BOŽJU PROVIDNOST U SVIM ŽIVOTNIM SITUACIJAMA, JER BOG ZNA ŠTO VAM, NAM JE NAJPOTREBNIJE. Nakon duhovne okrjepe, obišli smo još samostansku biblioteku, muzej i vratili se u vrtić, gdje su nam sestre pripremile ukusan ručak.

Nakon ručka nastavili smo sa stručnim dijelom seminara. Sestra Ivana Topić, Montessori odgajateljica, u jednoj prezentaciji nam je prikazala teoretski dio pojma odgoja i odgajanja u pedagogiji Marije Montessori, a zatim i praktično u jednoj od skupina djece. Detaljno, svaki djelić, kutić, kutijicu, tumačila nam je na sasvim jednostavan način, da smo svi mogli jasno vidjeti i razumjeti ono što nam je u teoriji prikazala. Pod geslom M. Montessori: „Pomozi mi da to učinim sam!“, koja je tvrdila da je dijete samo promatrala i otkrivala da je svako od njih original, sestre sv. Križa i danas nastoje razvijati kod djece sigurnost, samostalnost i slobodu, otkrivajući njihove razne sklonosti, vrjednujući dostojanstvo svakog djeteta prema načelima Marije Montessori. Sav, dakle, prostor i način rada usmjeren je na cjelovit i skladan odgoj, s odgovornošću i pravilima, a koji opet odgovara i zadovoljava potrebe djeteta.

Drugo predavanje imala nam je s. M. Jelica Đuzel, voditeljica Stručno - razvojnoga centra, na temu: „Religiozni odgoj prema načelima Montessori pedagogije“. Ona nas je uvela u osnove kateheze Dobroga Pastira i odvela u skupinu, gdje je i praktično izvela tu katehezu, u kojoj smo imali priliku svatko osobno sudjelovati. Zapravo, ta skupina nosi naziv Atrij, a to je mjesto gdje djeca otkrivaju tajne Božje; tu su razni kutići: za sv. misu, molitvu, krštenje, prispodobe…a sve u svrhu navještaja Božje ljubavi u osobi Isusa Krista kroz sliku dobroga Pastira. Dok je s. M. Jelica naviještala, mi smo se uživjeli u ulogu djece i doživjeli posebnu milost sabranosti, zajedništva, spontanosti u meditaciji uz pomoć posebnih didaktičkih sredstava. U tom duhu i ozračju uputile smo se u razgledavanje đakovačke katedrale, a odatle, obogaćene, vratile u svoje zajednice. Zahvaljujemo našim poglavaricama, s. M. Admirati Lučić i s. M. Anđi Vranješ, kao i sestrama križaricama, za ovaj milosni dan i ovo naše zajedničko okupljanje i druženje. s. M. Manda Pršlja

  Vijesti - Sve