Svetkovina Bezgrješne i 97. nebeski rođendan Josipa Stadlera proslavljeni u generalnoj kući Utorak, 8. 12. 2015.

U samostanu sv. Josipa i u generalnoj kući Družbe, devetnicom Bezgrješnoj započela je duhovna priprava za slavlje svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije koju Crkva slavi 8. prosinca.


U samostanu sv. Josipa i u generalnoj kući Družbe, devetnicom Bezgrješnoj započela je duhovna priprava za slavlje svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije koju Crkva slavi 8. prosinca.


Kroz devetodnevnu pripravu razmišljale smo o izabranju Marije Djevice od samog njezinoga začeća za Majku Sina Božjega, kod kojeg je bila sačuvana ljage istočnoga grijeha. Veliki je to dar koji je Crkva primila od Gospodina. Milost je imati za Majku - Bezgrješnu Djevicu Mariju. Mariju, svu lijepu, bez ljage grijeha istočnoga začetu, slavu Jeruzalema, radost Izraela...

Za nas sestre SMI ova svetkovina povezena je uz još jedan veliki događaj. Ona nas sjeća prelaska u vječni život našeg oca Utemeljitelja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera.

Kako se bližila proslava svetkovine i mi smo sve više razmišljale, molile i iščitavale tekstove koji nam govore o zadnjim danima života našeg oca Utemeljitelja. Bezgrješna kojoj je Nadbiskup sinovski bio odan, koja je pratila njegov put i na kraju života pokazala mu Svoju čudesnu moć oslobodivši ga dugova koji su mu zadavali veliku duševnu brigu, primila ga je u nebeske stanove upravo na svoju svetkovinu. Zahvalne smo Majci Bezgrješnoj za taj dar i molimo ju da dopusti da njegova sveta duša odmara na njezinu srcu i Srcu njezina Sina Isusa koje je također žarko ljubio. U ovoj molitvi smo se duhom preselile i u katedralu Srca Isusova gdje počiva u miru Božjem naš Otac, te molile da i mi budemo slične svome ocu Utemeljitelju, kako nam je to kazao uzoriti kardinal Vinko Puljić na proslavi 125. obljetnice u Sarajevu.

Središnja proslava svetkovine Bezgrješne u našem samostanu bila je na uočnicu Bezgrješne 7. prosinca. U 18. sati u kućnoj kapelici slavljena je sveta misa za proglašenje blaženim našeg oca Utemeljitelja.

Svetu misu predslavio je Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Biskup Jezerinac je u samom uvodu sv. Mise istaknuo kako se nalazimo uoči blagdana Bezgrješnog začeća, godišnjice smrti sluge Božjega Stadlera i otvaranja Svete godine milosrđa, te nas pozvao da budemo uvijek svjesne Božjeg milosrđa koje se očitovalo u Isusu Kristu.

U svojoj propovijedi (koju ovdje donosimo u cijelosti) Biskup je naglasio kako se vrijeme u kojem mi živimo danas, smatra posebnim vremenom. Kazao je kako je upravo ono potaknulo papu Franju da proglasi izvanredni Jubilej milosrđa. Papa je izabrao svetkovinu Bezgrješne upravo zato jer je Marija uzor milosrđa, majka i zagovornica milosrđa. „Nitko nije tako duboko prodro u tajnu Božjeg milosrđa kao što je to Marija. Ona je bila unaprijed odabrana biti majkom Spasitelja svijeta i majkom milosrđa. Kad je Marija stupila na prag svoje rođakinje Elizabete, i kad ju je Elizabeta pozdravila riječima: „Otkud meni ovo da majka mojega Gospodina dolazi k meni“, Marija je izrekla svoj Hvalospjev posvećen milosrđu Božjem, koji se proteže od „koljena do koljena“ zaključio je Biskup.

Na ovoj svetoj misi molili smo za Crkvu, Svetoga Oca, za našeg oca Utemeljitelja, za naše pokojne sestre, te na poseban način da Sveta godina milosrđa bude plodna Očevim milosrđem koje ćemo nastojati iskusiti prvo u vlastitom srcu a potom biti svjedoci Očeve ljubavi prema bližnjima.

Euharistijsko slavlje uljepšali smo i pohvalama Mariji, našoj nebeskoj Majci i ocu Utemeljitelju. Po završetku euharistijskog slavlja naše blagdansko druženje nastavili smo kod obiteljskog stola. Našoj zajednici u ovom slavlju pridružile su se i naše sestre koje djeluju u Vojnom ordinarijatu s. Gordana i s. Marina.

Zahvalne smo Gospodinu što nam je darovao milost da smo u suton večeri pred samu svetkovinu, euharistijskim slavljem slavili i Bezgrješnu na čijoj je glavi vijenac od 12 zvijezda.

Zahvaljujemo biskupu Jezerincu za darovano nam vrijeme, za molitvu i sv. Misu. 

Na samu svetkovinu 8. prosinca, svojom nazočnošću časna majka s. Radoslava sa sestrama uzveličala je proslavu Bezgrješne u samostanu sv. Josipa na Črešnjevcu gdje su sestre iz Sarajevske provincije slavile i svoj dan Provincije. U jutro u 7 sati svečanom sv. Misom koju je predslavio Prior iz samostana karmelićana na Remetama, proslavljena je Bezgrješna. Molile smo zajedno za sve potrebe Crkve, a na osobit način za potrebe sestara Sarajevske provincije koje su se na taj dan okupile u sarajevskoj katedrali uz oca Utemeljitelja i u samostanu Egipat.

Slavlje smo nastavile kod obiteljskog stola gdje su nas naše sestre lijepo primile i ugostile, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Bezgrješna Majka neka bdije nad svima nama i vodi nas sve ususret svome milosrdnom Sinu Isusu, isprosi svojoj djeci potrebne milosti i štiti nas u ovoj suznoj dolini svojim milostivim očima. (am.k.)


Bezgrešno Začeće 2015.

Uvod:

Nalazimo se uoči blagdana Bezgrešnog Začeća te godišnjice smrti sluge Božjega nadbiskupa Štadlera kao i proglašenja godine Godinom milosrđa, koju je najavio papa Franjo 13. ožujka ove godine kao Izvanrednu svetu godinu, posvećenu milosrđu Božjemu. Svjesni Božjeg milosrđa, koje se posebno očitovalo u Isusu Kristu priznajmo svoje grijehe da mognemo dostojno proslaviti euharistijska otajstva.

Homilija:

Drage sestre!
Papa Franjo, kao što sam rekao, službeno će otvoriti sutra, na svetkovinu Bezgrešnog Začeća i prigodom 50. godišnjice zatvaranja Drugog Vatikanskog Koncila Jubilej milosrđa. Ta će godina kao Godina milosrđa trajati do svetkovine Krista Kralja svega stvorenja iduće godine. Papa obično proglašava godinom jubileja neke značajne obljetnice. Međutim ovoga puta kao da se njemu žuri. Stoga je ovu godinu proglasio „izvanrednom“. Na to ga je potakla sadašnja situacija u svijetu, a to je prije svega ravnodušnost prema vjeri i vječnom spasenju. Ta je ravnodušnost posljedica potrošačkog mentaliteta.

Papa Ratzinger suočio se istim problemom ravnodušnosti prema vjeri pa je odlučio objaviti nekoliko knjiga u želji da probudi kršćane, da postanu svjesni svoga kršćanskog poziva, kao što su to isticali crkveni oci u prvim stoljećima: „Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo“, a to znači da će, živeći djelotvornije vjeru, doprinijeti stvaranju bolje klime, prije svega napretka i mira. Papa Ratzinger u Predgovoru svoje knjige „Isus Krist“ piše: „Sada sam odlučio objaviti prvi dio knjige koja sadrži deset poglavlja u kojima razmatram Isusov život od krštenja u Jordanu do Petrove ispovijedi i preobraženja… „Nadam se, da ću u drugom dijelu knjige moći ponuditi i poglavlje u kojemu ću obraditi izvješća o Isusovom djetinjstvu, koja sam za sada odgodio, jer mi se činilo hitnim prikazati lik i poruku Isusa Krista u njegovom javnome djelovanju kako bih na taj način pomogao svima koji žele uspostaviti živi odnos s njim“ (str. 17).

Papa Franjo ostaje na toj istoj liniji. On u svojoj buli „Lice milosrđa“, kojom je najavio izvanredni jubilej milosrđa, želi svratiti pažnju vjernika na Božje milosrđe koje je dosegnulo svoj vrhunac u Isusu Kristu iz Nazareta. Kad je riječ o Božjem milosrđu ono se spominje na više mjesta u Starom Zavjetu. Tako na primjer, čitamo u knjizi Izlaska: „Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću“ (Iz 34, 6). U Novom Zavjetu vrhunac Božjeg milosrđa susrećemo u Isusu Kristu. Apostol Pavao u poslanici Efežanima piše: „Ali Bog koji je bogat milosrđem, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha- milošću ste spašeni.

Drage sestre!
Papa Franjo kaže da postoje trenuci u kojima smo pozvani još više usmjeriti svoj pogled na milosrđe, kako bismo sami postali djelotvornim znakom Očeva milosrđa. Ovo sadašnje vrijeme smatra se posebnim vremenom. Ono je potaklo papu da ovu godinu proglasi kao „Izvanredni jubilej milosrđa“, kao posebno vrijeme za Crkvu.

Papa je odabrao blagdan Bezgrešnog Začeća kao početak „Godine milosrđa? Zašto blagdan Bezgrešnog Začeća? Upravo zato jer je Marija ne samo uzor milosrđa nego i majka i zagovornica milosrđa. Nitko nije tako duboko prodro u tajnu Božjeg milosrđa kao što je to Marija. Ona je bila unaprijed odabrana biti majkom Spasitelja svijeta i majkom milosrđa. Kad je Marija stupila na prag svoje rođakinje Elizabete, i kad ju je Elizabeta pozdravila riječima: „Otkud meni ovo da majka mojega Gospodina dolazi k meni“, Marija je izrekla svoj Hvalospjev posvećen milosrđu Božjem, koji se proteže od „koljena do koljena“. Bog se nikada ne umara činiti dobro. On nikada ne zatvara svoja vrata, štoviše, On jednostavno želi podijeliti život milosti s nama. „A milost je“, kaže blaženi kardinal Alojzije Stepinac „neprocjenjivo blago za svaku dušu, jer pomoću milosti Božje, koju nam je zaslužio Isus Krist, uzdižemo se do časti da budemo prijatelji Božji“.“

Drage sestre!
Crkva je danas pozvana prednjačiti to milosrđe. Isus je jednom zgodom rekao: „Bog je dobrostiv prema nezahvalnima i zlima., pa budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac“ (Lk 6, 35-36). Bogu posvećene osobe posebno su pozvane da budu milosrdne. A prilika za to ima bezbroj.

Kad bismo svakog dana više mislili na Božje milosrđe, život bi bio radosniji. Ne samo to. Isus nam poručuje da ukoliko smo poput njega milosrdni, ukoliko smo poput njega spremni na opraštanje, na ljubav poput Njega “tada će vaša plaća biti velika i bit ćete djeca Svevišnjega“ ( Lk 6, 35). Ova je godina posebni kairos, a to znači posebno, jedinstveno i neponovljivo vrijeme obnove, koju ne bismo smjeli propustiti. Da bismo u tome uspjeli potrebna je svakodnevna vježba, koja uključuje žrtvu, križ. „Križ mora biti obilježje za svaki naš korak na putu savršenosti“, rekao je sluga Božji Josip Štadler. Stoga treba početi već danas razvijati u sebi milosrđe. Nastaviti sutra, prekosutra, cijelu godinu. Tu će nam pomoći i Blažena Djevica Marija.

„Sada Marija sjedi na nebu o desnu Sinu svojemu, ali ona ima uvijek isto dobro i nježno majčinsko srce, spremno uvijek pomoći nama koji smo njezina djeca“, rekao je sluga Božji Josip Štadler. Neka nas Marija svojim pogledom prati u ovoj Svetoj godini milosrđa. Dopustimo Isusu Kristu da se nastani u našem srcu. Povjerimo Blaženoj Djevici Mariji svoj život, svoje radosti i tjeskobe; uputimo joj svoju molitvu da svrne na nas svoje milosrdne oči da mognemo razmišljati danas i uvijek Lice milosrđa, njezina Sina Isusa. Amen.

  Vijesti - Sve