Uz Dan posvećenog života… Srijeda, 2. 2. 2022.

Na blagdan Svijećnice, 2. veljače, Crkva se spominje Isusova prikazanja u Hramu. Dan je to kada je Isus prvi puta po rođenju, kao što propisuje židovski zakon, ušao u Hram da ga roditelji, Marija i Josip, prikažu Bogu i za njega dadnu žrtvu u obliku dvije grlice ili dva golubića. Tamo se zbio susret sa starcem Šimunom koji ga je prepoznao kao Spasitelja i prorekao budućnost života tog Malog Djeteta, te proročica Ana, starica koja je služila u Hramu i postala prva navjestiteljica vijest o rođenom Djetetu.
Na ovaj dan Crkva ujedno slavi i Dan posvećenog života. Njega je prije 25 godina, na blagdan Svijećnice 2. veljače 1997. proglasio papa Ivan Pavao II., a posvećen je svim redovnicima, redovnicama, ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života.
Ove godine, taj za nas Bogu posvećene važan dan, u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije, proslavljen je svečanom svetom Misom u crkvi otaca Isusovaca na zagrebačkom Jordanovcu.  Usprkos pandemiji koronavirusa, okupio se lijepi broj redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika. Svetu Misu, na početku koje je, kao što je to običaj o blagdanu Svijećnice, bio blagoslov svijeća, predvodio je zagrebački pomoćni biskup msgr. Ivan Šaško. 
U propovijedi je biskup Šaško posvijestio bogatstvo događaja koje susrećemo u evanđeoskom odlomku današnjeg blagdana. Ulazeći u Hram u Djetetu Isusu Bog dolazi čovjeku, dolazi ga spasiti, osloboditi, pomoći mu. Tu se isprepliće mnoštvo događaja: nošenje djeteta, posveta Bogu i prinos; prožetost i potaknutost Duhom, primanje u naručaj, blagoslov, radost i blagost; pogled ispunjen očekivanim svjetlom, divljenje, proroštvo; riječi o propasti, uzdignuću i boli; skrovitost, molitva, hvala Bogu te na kraju povratak domu i rast, mudrost, milost.
Naša je trajna zadaća u skrovitosti kao i u redovitim i izvanrednim poslovima surađivati s Bogom ljubeći ga u bližnjima, a on s onima koji ga ljube sve vodi dobru. Pozvani smo biti suradnici s Bogom radi radosti ljudi suočenih sa svakidašnjim prijetnjama upućujući i k Svjetlu. Pozvani smo i poslani ljubiti jer ljubav je naša zadaća koja prestaje biti zadaćom čim postane prepoznata kao ljubav, istakao je biskup Šaško.
Na kraju svete Mise, svi okupljeni redovnici, redovnice i Bogu posvećeni laici izmolili su zajednički molitvu obnove Bogu danih zavjeta.
 

s. M. Martina Vugrinec, SMI
 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve