Vrhovna glavarica posjetila povijesna mjesta Družbe u Sarajevu Subota, 28. 9. 2013.

Tijekom svog kanonskog pohoda zajednicama sestara u Sarajevu od 23. – 28. rujna 2013. Vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek, posjetila je središnja povijesna mjesta gdje je nastala  njihova Družba. Mjesta gdje su sestre sve do 1949. godine vršile karizmu svoga poslanja i mjesta gdje počivaju u miru Božjem članice njihove Družbe koje su im ostavile svijetle primjere ljubavi prema Bogu i služenja Malom Isusu u malenima, bolesnima i napuštenima.


Tijekom svog kanonskog pohoda zajednicama sestara u Sarajevu od 23. – 28. rujna 2013. Vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek, posjetila je središnja povijesna mjesta gdje je nastala  njihova Družba. Mjesta gdje su sestre sve do 1949. godine vršile karizmu svoga poslanja i mjesta gdje počivaju u miru Božjem članice njihove Družbe koje su im ostavile svijetle primjere ljubavi prema Bogu i služenja Malom Isusu u malenima, bolesnima i napuštenima.


Svoj pohod ovim mjestima Vrhovna glavarica započela je u Sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova na grobu Oca Utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera koji počiva u miru Božjem, smiren od svih napora života. U tihoj molitvi nad zemnim ostacima Utemeljitelja, Vrhovna glavarica uputila je Ocu nebeskom i Bezgrješnoj Majci Mariji molitvu za Vrhbosansku crkvu koja u naporima svjedoči svoju odanost Bogu i Hrvatskom narodu. Zatim je svesrdno molila za potrebe Družbe, za dobar duh svih članica, za obnovu Družbe novim duhovnim zvanjima, za proglašenje blaženim Oca Utemeljitelja i za sve pokojne sestre svoje Kongregacije. Bogu je zahvalila za sva dobročinstva kojima ih Bog daruje svaki dan preko dobrih ljudi. Nakon tihe molitve srca, Vrhovna glavarica zapalila je svijeću na grobu Utemeljitelja, kao simbol odanosti i blizine duhovnih kćeri kod svoga Oca. 

Vrhovna glavarica je nakon ovog susreta sa Ocem Utemeljiteljem u sarajevskoj katedrali, u pratnji provincijske glavarice s. Admirate Lučić, njezine tajnice i savjetnice s. Ljilje Marinčić, te u pratnji vrhovne tajnice i savjetnice s. Ane Marije Kesten, posjetila i pomolila se na grobovima pokojnih sestara na gradskom groblju Bare. Na tom groblju, nalaze se posmrtni ostaci sestara koje su bile ukopane na groblju Mladice gdje su sestre djelovale do 1949. A potom su pohodile i grobove sestara na gradskom groblju sv. Mihovila na Koševu. I na ovom groblju počivaju u miru Božjem sestre koje su preminule u Sarajevu od samih početka Družbe sve do odlaska sestara iz Bosne 1949. Uz zapaljene svjetiljke, sestre su upravile Gospodinu molitvu zahvale za njihova svjedočanstva vjere kroz život i pomolile se za mir i vječni pokoj njihovih duša.

Put su nastavile prema ulici Mjedenici koja im i danas govori o samim počecima Družbe. Razgledale su razorenu provincijsku kuću u Ljubljanskoj ulici podno Trebevića. Ostavljajući s bolju u srcu tu ruševnu kuću, nastavile su put peko istočnog Sarajeva do Mladica gdje još i danas, i ako trošni postoje samostan sestara i crkva. Danas su u toj kući smještene izbjeglice a crkva se koristi kao magazin poljoprivrednog dobra koje obrađuje polje nazvano od Utemeljitelja: Polje Srca Isusova. Ovo zdanje stoji i stajat će dok ne dođe do zakona o denacionalizaciji u BiH. Lijepo je doći, vidjeti i osjetiti duh služenja sestra Služavki Maloga Isusa na tom mjestu.

Nakon prvog pohoda Vrhovne glavarice s. Radoslave Radek ovom povijesnom mjestu njihove Družbe, nastavile su sestre putovanje prema Gospinom svetištu - Gospi Stupskoj koje se nalazi na izlazu iz Sarajeva, a gdje su sestre sa djecom iz kuće matice Betlehema, Egipta i sa Mladica rado hodočastile. Župu Stup osnovao je 1890. godine nadbiskup Josip Stadler, upravo kada je utemeljio i Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Današnja župna crkva posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije a  izgrađena je u vremenu od 1890. do 1892. Godine 1901. župa je službeno proglašena Gospinim svetištem. Pred zavjetnom Gospinom slikom, Vrhovna glavarica zajedno sa sestrama koje su ju patile izručila je sve potrebe Družbe i svih njezinih članica Majci Božjoj Stupskoj.

Tijekom svoga službenog kanonskog pohoda sestrama u Sarajevo, Vrhovna glavarica odsjela u samostanu Egipat, u velikom povijesnom zdanju gdje i danas sestre služe u onom istom duhu u kojem je to želio i sam njihov Utemeljitelj gdje je rado dolazio. U toj prigodi, Vrhovna glavarica s. M. Radoslava Radek je u znaku njezinog duhovnog zajedništva sa svim sestrama u Družbi, okružena ljubavlju svojih sestara i djece iz Stadlerovog dječjeg doma Egipat u velikom vrtu koji je povezivao kuću maticu Betlehem i kuću Egipat, zasadila stablo u spomen zahvale Bogu za postojanje Družbe, za njezine duboke korijene koji su se raširili daleko i duboko, a koji kroz njihovu povijest od 123. Godine, uvijek iznova zovu i okupljaju sve sestre u Družbi kako bi se na svojim korijenima osvježile i nadahnule za uvijek nova poslanja u Crkvi. 

Ovim gestom, u zajedništvu sa cijelom Družbom, Vrhovna glavarica završila je svoj prvi službeni posjet sestrama i povijesnim mjestima Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u gradu Sarajevu.

(am)

  Vijesti - Sve