Zahvalno hodočašće Vrhovne uprave sv. Josipu u Karlovac Nedelja, 19. 9. 2021.

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2021., Vrhovna uprava Družbe sestara Služavki Maloga Isusa na čelu s časnom majkom s. M. Marijom Banić hodočastila je u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac. Pridružile su nam se i tri Suradnice Krista Kralja. Sudjelovale smo u pobožnosti krunice u čast sv. Josipu koja je predhodila Euharistijskom slavlju. Krunicu su po deseticama predmolile sestre.  Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je rektor svetišta  mons. Antun Sente mlađi, koji je uz ostale hodočasnike posebno pozdravio Vrhovnu upravu Družbe sestara Služavki Maloga Isusa s časnom majkom s. M. Marijom Banić i naglasio, da je naš Utemeljitelj sl. Božji nadbiskup Josip Stadler već 1873. kao mladi svećenik pokrenuo  Glasnik svetog Josipa, kao: zabavno-poučni mjesečni list za puk katolički, koji i danas izlazi u ovom Svetištu. U isto vrijeme proslavljena je i 47. obljetnica posvete Svetišta i spomendan Gospe Žalosne. 

U homiliji mons. Sente, između ostaloga, rekao je da Crkva na ovaj spomendan slavi Blaženu Djevicu Mariju, utrobu koja je blagoslovljena Božjim Sinom, samim Bogom.

„Svaka crkva, pa tako i ova, jest svojevrsna utroba koja u sebi čuva svemogućega Boga. Prepoznajemo ga u Riječi, u lomljenju kruha u ovoj zajednici koja se okuplja u Božje ime.“, istaknuo je mons. Sente „Kao što Bog prebiva u ovom rukotvorenom domu po svetoj riječi, pod prilikama kruha i vina, neka tako prebiva i u našim srcima“, rekao je mons. Sente.

Spominjući naš pozdrav „Živio Mali Isusu, uvijek u našim srcima“, mons. Sente je potaknuo da, kao što je Krist uvijek prisutan u ovom hramu, tako uvijek bude prisutan i u našim srcima. „Bog koji je želio biti dijete i rođen od majke, čuvan od djevičanskog oca Josipa, prikazan u hramu, darovan od pastira, anđela, mudraca, družeći se s nama ljudima taj Bog uistinu želi uvijek biti hvaljen u našim srcima i u našim životima. To želi radi nas sami jer nema prave i istinske radosti bez Boga“, rekao je, između ostalog, mons. Sente.

Na koncu Euharistijskog slavlja u ime Vrhovne uprave Družbe sestara Služavki Maloga predale su: veliku svijeću s likom kardinala Stepinca i Majke Božje Bistričke s. M. Vedrana Krstičević i portret sl. Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, rad akademske slikarice Maje Dolenčić-Malešević, s. M. Mirjam Dedić, sa željom i molitvom da uz sv. Josipa uskoro ugledamo još jednog sv. Josipa uzdignuta na čast oltara. 

Nakon Euharistijskog slavlja uslijedio je ophod oko kipa sv. Josipa, zahvaljujući za sve milosti koje nam je posredovao kod Onoga kojemu je bio poočim. Svaka je svoje molitve upravljala sv. Josipu da nas i dalje vodi i prinosi naše molitve i žrtve za potrebe Svete Crkve, naše Družbe, našeg Hrvatskog naroda i svih koji nam se trajno preporučuju u molitve.

S. M. Mirjam Dedić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve