Završetak novicijatske formacije u samostanu Betlehem na Kraljevcu Utorak, 4. 8. 2020.

Mt 11,29­-30

Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.

Novicijat je, kako kažu najvažnije razdoblje formacije, koje ima sposobnost oblikovati nas, našu narav i našu težnju za rast i svetost. Mir, tišina, sabranost, odvojenost od svijeta i još mnogi elementi čine posebnim ovo razdoblje. Prema našim konstitucijama novicijat traje dvije  godine, prva godina je tzv. kanonska, a druga godina predviđa odlazak na praksu i intezivnu pripremu za zavjete.

Tijekom formacije imale smo priliku pobliže upoznati Družbu, oca Utemeljitelja Josipa Stadlera, pa  i samu zajednicu sestara u samostanu  Betlehem na Kraljevcu. Vrijeme novicijata nam je pomoglo da pobliže upoznamo identitet Služavke Maloga Isusa i da se još više oduševimo za služenje onima koji su u najvećoj potrebi. Naše mjesečne obveze su nam bile na veliki poticaj, premda izazovne, imale smo priliku upravo u tim trenucima susretati se s lijepim stvarima i događajima koji su obogatili naše živote. Svaka sestra ponaosob pružila nam je predivno svjedočanstvo ljepote življenja ovoga poziva na koje je pozvana prava Služavka. Upravo to nas je još više hrabrilo i poticalo na sve veće zalaganje i sebedarje. Svaka sestra je na svoj način posvjedočila ljubav kojim ljubi Maloga Isusa, svaka sestra nam je na svoj način prikazala nadu koju su nam prenijele ohrabrujući nas kako se isplati služiti i svaka nam je pokazala svoju vjeru koju unatoč svakoj situaciju nitko nije mogao poljuljati. Osim što smo imale lijepo svjedočanstvo naših sestara, imale smo i poticajno  svjedočanstvo našega kućnog župnika don Josipa Radelje koji nas je također hrabrio svojim primjerom kako ne treba odustajati od započetog puta.

Po završetku novicijatske formacije oprostile smo se i zahvalile sestrama  na podršci koju smo dobile, za svaku opomenu koju smo sestrinski primile, na svaki poticaj da budemo bolje, na prihvaćanju nas samih onakvima kakve jesmo, jednom riječju za sve dobro koje smo od njih primile. 1.kolovoza 2020. završio je naš novicijat i vjerujemo da ćemo ga dugo vremena pamtiti. Jer kako mnogi kažu to je najljepše razdoblje formacije. Pozdravlajući se sa sestrama obećale smo da ćemo se i dalje moliti za njih i da će to ujedno biti i naša najveća hvala za sve što smo primile od njih. A sada čekamo slijedeći korak, koji je nastao kao plod našeg rasta u novicijatu – polaganje svetih zavjeta i potpuno predanje Gospodinu. 

s.M. Rita Oborović

s.M.Mihaela Martinović,

 novakinje

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve