Dom za stare i nemoćne osobe “Sveti Josip”

Povijest

Sestre Služavke Malog Isusa iz BiH  su u čast Isusovog 2000-tog rođendana odlučile graditi dom za stare i nemoćne osobe. Dom je sagrađen u Vitezu, na imanju zvanom Hankompanija, koje je sluga Božji nadbiskup Josip Stadler kupio 1907. godine, kako bi sestre mogle proizvoditi hranu i skrbiti za nevolji izloženu djecu i stare osobe. Želio je zaštititi nemoćnog ČOVJEKA na početku i na kraju njegovog životnog luka. Crkvu i samostan, cijelo imanje posvetio je svetom Josipu. Upravo na tom povijesnom tragu posvećenja i pouzdanja blagoslovljen je i Dom Sveti Josip 18. srpnja 2009. Blagoslov je podario kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski uz nazočnost sestara, podupiratelja gradnje i prijatelja misije sestara. U Dom su najprije smještene starije sestre iz zajednice, a od 1. rujna 2009. i potrebiti bolesnici iz okolnih mjesta. Ustanova je registrirana pri Općinskom sudu u Travniku uz suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK.

Nadahnuće

Se krije u  bogatoj baštini Božje Riječi, u socijalnoj nauci svete Crkve  i Pravilima Družbe sestara SMI. Utemeljitelj zajednice sestara ponaosob je upućivao sestre na Božji lijek o kojem govori Tobijina knjiga i na želju opisanoj u Psalmu 71.

Misija

  • Karizmatskim zalaganjem oživjeti danas i ovdje ljubav nadbiskupa Stadlera prema starom, bolesnom i nemoćnom čovjeku.
  • Odgovoriti na potrebe usamljenih starih osoba koje su  najvećim dijelom prouzrokovane ratnim i poratnim događanjima u Bosni i Hercegovini.
  • Podići što je više moguće dostojanstvo čovjeka čiju je obiteljsku sigurnost i zajedništvo razorio rat.

Ponude:

Stambena razina:

Dom raspolaže sa  60 mjesta.

  • građen po standardima i normativima struke,
  • prilagođen pokretnim, polupokretnim i nepokretnim osobama,
  • pripremljen za život  u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama,
  • svaka soba ima kupaonicu, wc, terasu, telefon i satelitsku antenu te je opremljena namještajem prilagođenim bolesnicima.

Uz kvalitetan smještaj u sobama Dom nudi i dodatne važne sadržaje: kapelu, blagovaonicu, dnevne boravke, ambulantu, radionice, šetnice kroz hrastov gaj.

Duhovna razina:

  • Svakodnevna mogućnost slavljenja svete Mise, molitve.
  • Dostojanstveno praćenje umirućeg, sakrament bolesničkog pomazanja.
  • Kršćanski pogled na završetak ovozemaljskog života i prijelaz u vječnost.

Razina medicinsko - zdravstvene njege:

Tim medicinskog i duhovnog osoblja je zadužen za blagotvornu njegu na nivou  primarne zdravstvene zaštite. Kroz 24 sata, stručnom i duhovnom pomoći, na raspolaganju su stanovnicima kuće. S osobitom pažnjom njeguju novonastali suživot u ustanovi na temelju kršćanskih vrijednosti bratstva i sestrinstva djece Božje.

s. M. Admirata Lučić

 
 

Galerija slika: