Imaj srce za Gahangu

Imati srca za sestru i brata u potrebi, životni je zadatak svakog kršćanina. Nebrojeno je načina i prilika gdje i kako se Isusova poruka može provesti u djelo. Po daru služenja koje smo primile od Duha Svetoga, mi duhovne kćeri sluge Božjega Josipa Stadlera, sestre Služavke Maloga Isusa sa svojim vanjskim suradnicima Prijateljima Maloga Isusa , u samostanu Antunovcu  u Zagrebu uz svjetski misijski dan postavile smo prigodnu prodajnu izložbu pod geslom Imaj srce za Gahangu.


Gahanga je dom u Ruandi za djecu s fizičkim i mentalnim oštećenjima za koju brinu autohtone sestre Prijateljice siromaha. Kako reče don Danko Litrić, te sestre vrše karizmu koju smo i mi Služavke Maloga Isusa primile i koju živimo u našim prilikama. 

Svečanom otvorenju izložbe, 18. listopada 2013. prethodio je prigodni misijski program u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja. Program je vodio misionar don Danko Litrić koji je okupljenima iznosio vlastita svjedočanstva o životu jednog misionara. Sam je rekao kako je teško u malo vremena izreći ono važno jer sve je važno. U programu je prigodno predstavio svoju novo izašlu  knjigu Bitka se nastavlja i sve okupljene potaknuo da ju pročitaju kako bi njegovo svjedočanstvo ostavilo još dublji trag. Prigodni program i euharistijsko slavlje  pjesmom je animirao zbor mladihDamask, iz župe sv. Pavla iz Zagreba.

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Alojzije Žlebečić, domaći župnik uz koncelebraciju don Danka i vlč. Branka Piceka. U prigodnoj propovijedi don Danko svim žarom srca naglasio nam je kako smo i mi ovdje misionari. Vi niste, reče Misionar, vidjeli te patnje, to siromaštvo, tu bol u očima,...a činite za te siromahe što možete. Mi misionari ne možemo činiti dobro sami od sebe. Trebamo vašu pomoć. Zahvaljujući vama, vašoj velikodušnosti mi možemo liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti tužne,...svima naviještati evanđelje. S velikom radošću i zanosom svima okupljenima  rekao je  kako do sad nije vidio tako lijepu misijsku izložbu. To su čudesa! Pohvalio je i zahvalio svima koji su sudjelovali u postavljanju ovog projekta rekavši da vidi da imamo srca i povjerenja u misionare. Na kraju propovijedi prenio nam je zahvale svih onih kojima ćemo ovim darom pomoći te rekao kako oni mole za nas da nam Bog dade miran život.

Po završetku euharistijskog slavlja, don Danko je blagoslovio i otvorio misijsku izložbu u prostorijama samostana. Cijelom programu nazočilo je mnogo velikodušnih srdaca. Među njima sestre iz Vrhovne uprave Družbe S. Vesna Mateljan, zamjenica vrhovne  glavarice, s. Marija Banić, s. Anemarie Radan, provincijska glavarica splitske provincije, s. Katarina Penić – Sirak, provincijska glavarica  i druge naše sestre.

 Izložba je za posjetitelje bila otvorena od 18. do 20. listopada. Posjetili su ju mnogi, i djeca i mladi i cijele obitelji. Velikodušnost,  premda je nemjerljiva, ipak je po darovima bila preobilna.

 

Galerija slika:

  Misijske djelatnosti - Sve