Redovnice grada Splita u Zadru Subota, 5. 10. 2019.

Dobrotom i velikodušnošću splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite dr.  Marina Barišića, redovnice grada Splita  pod vodstvom fra Petra Lubine, delegata za redovnice, posjetile smo grad Zadar.  Jutros u 7,30 sati sastale smo se pred crkvom Gospe od Zdravlja u Splitu i u dva autobusa krenule prema Zadru. 


Svake godine splitsko-makarski nadbiskup msgr Marin Barišić omogući redovnicama Grada i okolice hodočasnički izlet u mjesto koje one u dogovoru sa delegatom fra Petrom odaberu. Ove godine to je bio Zadar.

U autobusu nakon pozdrava Gospi i pjesme moljena je jutarnja, te je posebnom pažnjom praćen krajolik kojim smo prolazili. Na dolasku u Zadar prvi izbor bio je crkva Gospe od Zdravlja, u kojoj smo pjesmom Gospi od Zdravlja iskazali poštovanje i počast. Upoznate smo s kratkom poviješću ove crkve, koja je bila rušena u II. svjetskom ratu, skoro do temelja, te dobrotom velečasnog  Šime Duka arbanaškog svećenika iz Zadra obnovljena 1991. god. Građena je za vrijeme zadarskog nadbiskupa Zmajevića, svećenika iz Boke Kotorske, koji je za vrijeme progona u Zadar doveo Arbanašane. Slijedio je posjet katedrali posvećenoj sv. Stošiji (Anastaziji). Ispred katedrale imali smo mogućnost upoznati se sa kratkom poviješću ove crkve, kao i umjetničkim detaljima u njoj. Posjetili smo i grob pok. nadbiskupa  Prenđe, koji je bio prijatelj naše Družbe i Provincije. Slijedio je posjet Sv. Mariji, a prije toga smo slušali o Forumu, bili na mjestu na kojem je bio sv. Ivan Pavao II. za vrijeme svog posjeta Hrvatskoj. U crkvi Sv. Mariji fra Petar slavio je Euharistiju, a gostoprimstvo su nam pružile sestre benediktinke. Njihova opatica Majka Anastazija srdačno nas je primila i upoznala s poviješću crkve Sv. Marije i samostana benediktinki. Razgledanjem „Zlata i srebra Zadra“ pod stručnim vodstvom čuvarica ovog muzeja sestara benediktinki divili smo se svemu bogatstvu kojeg su vjerno prikupile, čuvale i sačuvale, a time doprinijele poznavanje hrvatske sakralne umjetnosti. Slijedio je posjet franjevačkom samostanu i crkvi na poluotoku. Provnicijal zadarskih franjevaca fra Andrija Bilokapić, pozdravio nas je,  ukratko rekao povijest crkve i pokazao samostanski muzej.

Zadar osim kulturne baštine kojom je bogata naša povijest, diči se i modernim dostignućima. Na samom kraju poluotoka nalaze se u svijetu poznate zadarske orgulje i pozdrav suncu. Iako je bilo polu oblačno, nismo bile prikraćene doživljaja ljepote ovog dijela poluotoka. Cijeli Poluotok djeluje kao jedan veliki muzej. Kraj našeg obilaska Gradom bila je crkva sv. Šime. Župnik i generalni vikar mons. Josip Lenkić  govorio nam je o Sv. Šimi, njegovu neraspadnutom tijelu, pokazao sarkofag, kojeg smo imali milost dotaknuti i pomoliti se pred njim. Kako je nekoliko prisutnih sestara prije živjelo u Zadru, zapjevali smo njegovu himnu u trodnevnici blagdana (8. 10.). Tu smo molili srednji čas.

Prepuni lijepih doživljaja, oživljenih emocija, krenuli smo za Split u 17,30 sati. U autobusu smo molili Večernju, i posjetili „Gospu od puta“ – most Skradin- gdje smo molili  Gospine litanije. U autobusu smo molile krunicu popraćenu pjesmama. U jednom  autobusu molitveno- informativni  animator bio je fra Petar, a u drugom s. Antonija (milosrdnica). Hvala našoj Nebeskoj Majci, ocu Nadbiskupu i fra Petru na ljepoti današnjeg dana i milostima koje smo dobili.

s. M. L. B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve