12. susret Prijatelja Maloga Isusa

12. susret Prijatelja Maloga Isusa

Subota, 18. 4. 2009.

MAGLAJ: U organizaciji naše sarajevske Provincije Bezgrješnog začeća BDM, u subotu, 18. travnja 2009. godine održan je 12. susret Prijatelja Maloga Isusa u svetištu sv. Leopolda Bogadana Mandića u Maglaju, pod motom: "Obitelj i zajedništvo". Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, u koncelebarciji biskupa iz Klagenfurta, mons Aloiza Schwartza, župnika iz Maglaja, vlč. Jakova Filipovića i oko 18 svećenika.


Pred sam početak svete mise osobno svjedočanstvo o svom krašćanskom životu u braku dao je gosp. Rajko Bundalo iz Zagreba, voditelj  prvih katoličkih radio-emisija, što je na sudionike ostavilo posebno dobar utisak. Potom je izrazio srdačnu dobrodošlicu svim Prijateljima Maloga Isusa i pozdrav župnik, vlč. Jakov, i rekao da svetište sv. Leopolda B. Mandića u Maglaju slavi u svibnju ove godine 30. obljetnicu posvete, te kako i ovaj susret može biti jaki duhovni doprinos značajnoj obljetnici.

U svojoj propovijedi uzoriti Kardinal se je osvrnuo na temu susreta: "Obitelj i zajedništvo" istaknuvši kako bi svaka kršćanska obitelj trebala biti škola ljubavi, međusobnog darivanja i prihvaćanja žrtve. To je temelj zajedništva, radosti i međusobne komunikacije. Prijatelje Maloga Isusa pozvao je da svoje prijateljstvo očituju na djelu prema onoj Isusovoj: "Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste". Prijateljstvo u sebi uključuje s drugima djeliti i za druge biti spreman žrtvu podnijet.

Iza pričesne molitve skupu se je obratila s. provincijalka Marina Piljić i zahvalila uzoritom Kardinalu na predvođenju misnog slavlja i podršci Prijateljima Maloga Isusa, biskupu Schwartzu, župniku Jakovu, s. Ireni Olujević, zamjenici časne Majke, i svima koji su pomogli u organizaciji susreta. U svom je pozdravu, u ime sestara Služavki Maloga Isusa i Prijatelja Maloga Isusa s područja BiH, s. Provincijalka izrazila želju i molbu uzoritom Kardinalu, da na području Vrhbosanske nadbiskupije proglasi jedno svetište u čast Maloga Isusa, što je popraćeno burnim aplauzom.

Kao spomen na XII. susret Prijatelja Maloga Isusa, s. Provincijalka je darovala uzoritom Kardinalu kip Maloga Isusa, a potom novčani dar za bolesnog dječaka iz Žepča, Danijela Stankovića, kojeg su prikupili Prijatelji Maloga Isusa u okviru akcije "Projekt našeg srca". Također su Prijatelji Maloga Isusa, kao uspomenu na ovaj susret, darovali svetištu sv. Leopolda B. Mandića u Maglaju zlatnu monstrancu, koju je prinijela Katarina Stipić, štićenica Stadlerova dječjeg doma "Egipat" iz Sarajeva..

Nazočnima se je obratio i biskup Schwartz rekavši, kako je Bogu zahvalan da može doživjeti kako Isusa među nama živi. Pozvao je sudionike PMI, da svojim životom budu monstranca i pokazuju Isusa iz svojih srdaca, da budu kao uskrsna svijeća ovom svijetu i pokazuju mu Isusovo svjetlo. Pod svetom Misom pjevao je zbor "Viteški akordi", pod ravnanjem profesorice gospođe Olge Krezić.

Poslije misnog slavlja i odmora uslijedio je rekreativno-zabavni program koji je izveden u gradskoj kino-dvorani u Maglaju na zadovoljstvo sviju, a izvrsno ga je vodio vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika. Na svršetku programa s. provincijalka Marina je obznanila da će se slijedeći susret 2010. godine održati u Voćinu, Požeška biskupija, u Republici Hrvatskoj.

s. Kristina Adžamić

  Vijesti - Sve