Dječja Misa Polnočka u svetoj noći u Sarajevskoj katedrali

Dječja Misa Polnočka u svetoj noći u Sarajevskoj katedrali

Petak, 28. 12. 2018.

Prije Misnog slavlja, koje je predvodio preč. Mato Majić, katedralni župnik, upriličen je kratki božićni program u kojem su sudjelovala djeca koja pohađaju župni vjeronauk


U svetoj božićnoj noći s 24. na 25. prosinca 2018. slavljena je tzv. dječja misa Polnoćka u katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

Prije Misnog slavlja upriličen je kratki božićni program u kojem su sudjelovala djeca koja pohađaju župni vjeronauk. Kratkim programom u noći Rođenja Gospodinova djeca su, na njima svojstven način, uputili božićnu poruku. Nadahnute tekstove pjesmom je pratio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskoj bogosloviji: „Noći, svjetlija od svake noći! Noći, svjetlija od dana! Noći, sjajnija od sunca! U kojoj se svijetlo rodi, Bog. Onaj što vrijeme i noći stvori, dođe nam ove noći i uze na se pravicu vremena i utjelovi se“.

Tako su djeca sebe i sve prisutne pripremili za svečano Euharistijsko slavlje koje je predvodio preč. Mato Majić, katedralni župnik i dekan sarajevskog dekanata, u koncelebraciji s preč. Mladenom Kalfićem, kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije.

„Božić je pošao na svoj put. A gdje taj put započinje? U Joakimovoj i Aninoj kući u Nazaretu, onoga dana kada je anđeo Gabrijel pohodio njihovu kći Mariju, zaručnicu Josipovu, i navijestio joj da će po Duhu Svetom začeti i roditi Sina. Ili možda još ranije - kada su Adam i Eva istjerani iz raja zbog svoga grijeha. Ali Bog ih ipak nije napustio nego im je obećao Spasitelja koji će ih otkupiti od grijeha i pada“, kazao je župnik Majić u prigodnoj propovijedi podsjećaju na riječi sv. Ivana evanđeliste: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u Njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“. „No, taj put traje i danas i to je ono što su djeca željela ispričati svojim programom. Dopustimo da nas na našem putu pohodi Spasitelj koji je radi nas i radi našega spasenja sišao s neba na zemlju. Jer Bog traži moje i tvoje srce da se u njemu nastani, da se u njemu udomi, da se u njemu proslavi“, rekao je župnik Majić.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme Misnog slavlja animirala je sestra Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga Petronila Kovačević.

Nakon Misnog slavlja župnik Majić čestitao je Božić djeci i odraslima te svakom darovao čokoladu.

Preuzeto: (kta/lj.s.)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve