Humanitarni koncert „Ususret Božiću“

Humanitarni koncert „Ususret Božiću“

Srijeda, 14. 12. 2016.

U svetištu Gospe od Pojišana u Splitu, na nedjelju  Caritasa 11. prosinca, poslije večernje sv. Mise, održan je u organizaciji Društva Prijatelja malog Isusa - Split Humanitarni koncert „Ususret Božiću“. Prilog od dobrovoljnih darovatelja namjenjen je potrebnoj i siromašnoj djeci iz nekoliko obitelji u župi. 


U ime izvođača, nazočnim u prepunoj crkvi obratila se s. Dolores  Brkić, pročelnica Prijatelja malog Isusa te između ostalog kazala: „Ovaj naš koncert nazvali smo „Božiću ususret“. Spremamo li se proslaviti Božić ? Pitanje je na mjestu, danas na Nedjelju Karitasa. Koračamo kroz Advent ali advent nije samo vrijeme u liturgiji, Advent je i osoba koja je u potrebi i čeka tvoju, moju, našu blizinu, suosjećanje i pomoć, darovano vrijeme… Advent su i ljudi koji pomažu sa srcem a to ste svi vi ovdje večeras na poseban način. Večeras je divna prilika vidjeti i doživjeti naše zajedništvo prožeto Božjim duhom: organizatori, izvođači, posjetitelji , podupiratelji…Utemeljitelj moje - naše redovničke obitelji Družbe sestara Služavki Malog Isusa, časni sluga Božji Josip Stadler, imao je svoje životno geslo: „Imaj srce prema sebi sudačko, prema bližnjem srce materinje, prema Bogu srce djetinje“. Ovo njegovo geslo ostavio je nama kao „sveti znamen“. Naši vanjski suradnici članovi Društva  Prijatelja maloga Isusa iz Splita ( ima ih i u ovoj župi), slijede Isusovo i Stadlerovo poslanje te od srca večeras daruju ovaj koncert preko velikodušnih izvođača. Profesor Ivan Bošnjak je duša ovog koncerta a svi ostali izvođači su jedno VELIKO SRCE s kojim daruju svoje talente i svoje vrijeme potrebnima u ovoj župi. Oni su svjedočanstvo djelotvorne ljubavi i vjere. Neka vas sve blagoslovi Mali Isus i po vama bile blagoslovljene vaše obitelji. Mali Isus bio u srcima vašim kao najljepša hvala i zahvala. Uživajte u pjesmi i glazbi plemenitih i dragih izvođača“.

 Svečani koncert u kojemu je sudjelovalo više izvođača i kojega su  vodile Lucija Šušnjar maturantica Druge gimnazije -Split i prof. Ana Miše započeo je bez najave skladbom „Ave Maria“ od Schuberta u izvedbi baritona Ivana Bošnjaka uz orguljašku pratnju Mladena Bonomia. Koncert je otvorila udruga „Zvono“ koja djeluje već 21 godinu i skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama i puža podršku članovima i njihovim obiteljima. Otpjevali su tri pjesme: „Svim na zemlji“, „Radujte se narodi“ i „Uri, uri, ura“. Zatim je nastupila sopranistica Marija Buzdovačić, članica Opere HNK Split skladbom „Where you there“ i Cacinijevom „Ave Maria“ uz orguljašku pratnju Ivana Bošnjaka. Pjevači iz Dugopolja: KUD „Pleter“ predstavio se skladbom Kolenda i Srićna noć. Sopranistica i višestruka pobjednica međunarodnog natjecanja Ivona Bosančić, otpjevala je „Oj Djetešce“ i „Oj ti dušo“. Zatim je nastupila klapa „Šinjorine“ iz Kaštel Sućurca sa skladbama: „Kad se Isus ditić rodi“ i „Ovoga vrimena“. Crkveni mješoviti zbor  iz Kučina pod ravnanjem Ivana Bošnjaka predstavio se s tri pjesme: „Raduj se o Betleme“, „Kao Košuta“ F. Schuberta te „Nebesa slave“. Pred sam kraj Ivan Bošnjak otpjevao je talijansku skladbu „Caruso“  uz orguljašku pratnju Mladena Bonomia, a solistički trio: Ivona Bosančić, Marija Buzdovačić i Ivan Bošnjaak otpjevali su pjesmu „Tiha noć“.

 Na kraju glazbene večeri u ime domaćina franjevaca kapucina, gvardijan i misionar Milosrđa fra Žarko  Lučić, zahvalio se svim sudionicima i organizatorima sa s. Dolores te svima  zaželio sretne Božićne i novogodišnje blagdane. Nakon toga su svi izvođači i slušatelji  zajedno otpjevali  „Do nebesa“, da bi nakon toga u prostorije kapucinskog samostana nastavili  druženje uz slastice koje su pripremili članovi župnog zbora i  članovi PMI-a  sa Pojišana.

  Ivica Luetić

  Vijesti - Sve