“Na izvoru ljubavi” - dobrotvorna misijska izložba

“Na izvoru ljubavi” - dobrotvorna misijska izložba

Petak, 17. 12. 2010.

GROMILJAK: Deveta dobrotvorna misijska izložba u Gromiljaku, pod nazivom Na Izvoru ljubavi, za Djelo svetog djetinjstva, u organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa, provincije Bezgrješnog začeća BDM i Prijatelja Maloga Isusa, otvorena je 18. prosinca 2010. godine u 15 sati u dvorani Kuće Navještenja – Gromiljak.  Prodajna misijska izložba namijenjena je potrebama života i školovanja djevojke Leticie i djece iz Tanzanije.


Leticia ima 17. godina, ostala je bez majke i oca, bez ujaka koji se brinuo za nju, i na kraju, bez očevog prijatelja koji je zadnji imao skrb za Leticiu. Sada, Leticia, nema nikoga osim nas. S vjerom i nadom u Božju ljubav i providnost, nama se obratila za pomoć u neimaštini osnovnih sredstava za život i nastavak školovanja za medicinsku sestru. Još joj nedostaju dvije godine do završetka školovanja. Jedna godina školovanja košta 1.200,00 EUR. Kršćanska ljubav i otajstvo Kristova utjelovljenja poziva nas biti otac i majka, prijatelj, dobročinitelj, ... Letici i drugima koji su u sličnim životnih priča. To su djeca u Tanzaniji, oni, također, trebaju našu pomoć za nastavak života dostojnog djeteta i čovjeka stvorenog na sliku Božju.

Otvaranju izložbe nazočio je veći broj prijatelja i dobročinitelja misija, Prijatelja Maloga Isusa, časnih sestara Služavki Maloga Isusa na čelu s Provincijalnom glavaricom s. Marinom Piljić, te sestara Franjevki. Svi su došli s ciljem: Božićnom kupovinom pomoći i razveseliti one koji si ne mogu kupiti i omogućiti osnovno za život, liječenje i školovanje.

Izložbu je otvorio mons. Joseph Arshad, Savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu. Tom prigodom nazočnima je uputio riječi: "Od srca zahvaljujem Provincijalnoj glavarici - s. Marini i drugim sestrama, koje su me pozvale ovom prigodom radosti i solidarnosti s misijama i drugim Crkvama u svijetu, posebice s Crkvom u Ugandi i Tanzaniji, kojima je namijenjena izložba. Osobno dolazim iz misionarske zemlje, iz Pakistana, gdje Crkva svjedoči Krista među muslimanskom većinom od 97%. Također, sam imao priliku vršiti diplomatsku službu u Šri Lanki, Bangladešu, Mozambiku, gdje sam izbliza vidio i slijedio misionare koji rade s velikom ljubavlju i zauzetošću za Božju Crkvu. Misijska solidarnost i meni je na srcu. Duh radosnog dijeljenja dobara s onim tko nema ništa rađa se iz tajne Božića. To je sigurnost koju mi kršćani slavimo u rođenju Djeteta Isusa. To je svetkovina kojom smo, mi kršćani, ispunjeni osjećajima solidarnosti i suosjećanja. U misteriju utjelovljanja pripravljen je put, mogućnosti dijeljenja dobara i stvaranja prostora pravdi, kao znakovima „slave“ što ovija dar života svakog čovjeka, odgovornosti koja uključuje svakog od nas u misionarski rad. Misionar nalazi svoj pravi put u najdubljoj zauzetosti naviještanja Evanđelja i u karitativnoj ljubavi, zalažući se za breme i bijedu najsiromašnijih. Vrlo cijenim vašu misijsku zauzetost i osjećajnost. Vaše molitve i vaši novčani prilozi, uistinu, pravi su znak ljubavi koju je Bog podijelio s cijelim čovječanstvom. Zaista, pravo je značenje Božića misliti na druge i na ovaj način od srca podijeliti radost s onima koji nemaju ništa. Hvala vam svima koji na ovaj način pomažete održati živim misijski plamen. Danas se osjećamo ujedinjeni i zajedno se uputimo prema Betlehemskoj špilji, simbolu siromaštva, jer Bog je izabrao rubne u društvu, siromašne, i sam je postao Djetetom. Želim svako dobro i utjehu svima koji se nalaze u poteškoćama, osmjeh na licu onima koji trpe. Na kraju, neka Gospodin blagoslovi svkog od vas, vaše obitelji, i neka rođenje Gospodina Isusa i nastupajuća Nova godina, svima nama donesu neizmjernu radost u vjeri i mnogo uspjeha u svakidašnjem životu."

Svečanosti otvaranja prodajne misijske izložbe upriličen je kratki program u kojem su nastupili: Vis Prijatelj iz Gromiljaka s pjesmama: Ljubimo Sina Božjega i O Gospode, Ti si pastir moj, te gospodin Anto Stanić, koji je nazočne stihovima proveo kroz povijest sestara Služavki Maloga Isusa.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ostvari prodajna misijska izložba, koja Letici pruža kruh u ruke, a njezinim sugrađanima osobu koja će im biti od pomoći u potrebama njege i liječenja, te djeci Tanzanije, iako na kratko, uvijete života dostojne čovjeka.

Znamo da ovo što činimo nije mnogo, ali i mala kap može povećati rijeku dobrotvorne ljubavi, koja teče srcima svih koji su uključeni u ovo misijsko djelo kršćanske ljubavi.

S. M. Kristina Adžamić

  Vijesti - Sve