Dani Stadlerove plemenitosti

Dani Stadlerove plemenitosti

Ponedjeljak, 24. 1. 2011.

BRODSKO VINOGORJE: U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskomu Vinogorju, u spomen rođenja i krštenja našega oca Utemeljitelja, održani su od 20. do 24. siječnja 2011. godine Dani Stadlerove plemenitosti, koje je organizirao župnik preč. Pavao Madžarević. Dani su posvećeni upoznavanju Stadlerova lika i djela, što može biti jak poticaj i današnjem čovjeku da uči od duhovnih velikana koje mu Crkva stavlja za uzor u njegovu vjerničkomu životu.


U župnoj crkvi započelo je, u 18 sati, obilježavanje Dana Stadlerove plemenitosti. Vjernici i sestre Služavke Maloga Isusa, predvođeni župnikom preč. Pavom Madžarevićem, molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom častili su Isusa i Njegovo Presveto Srce, kojemu se posebno utjecao sluga Božji Josip Stadler, te je iz velike ljubavi i povjerenja u Božansko srce Njemu posvetio Vrhbosansku nadbiskupiju i sva svoja djela. Poslije molitve i klanjanja slijedila je sveta misa s prigodnom propovijedi, u kojoj je istaknuta Utemeljiteljeva pobožnost i ljubav prema Srcu Isusovu.

Petak, 21. siječnja

Drugi dan započeo je u 18 sati katehezom za sve vjeroučenike, njihove roditelje, mlade i odrasle župljane, koju je održao župnik, preč. Pavao Madžarević. U katehezi je istaknuo vrline sluge Božjeg Josipa Stadlera, njegovu životnu povijest i njegovo povjerenje u Boga, te pozvao vjernike na učenje od njegove plemenitosti.

Subota, 22. siječnja

Treći Dan Stadlerove plemenitosti započeo je svetom misom u 18,30 sati, što ju je predvodio župnik Pavao Madžarević. U svojoj propovijedi župnik je istaknuo hrvatske uzore i velikane, među kojima i Brođanina slugu Božjega Josipa Stadlera, kojim se Brođani mogu ponositi i kojemu se mogu u zagovor utjecati. Poslije svete mise je u župnoj dvorani slijedilo otvorenje izložbe umjetničkih slika, na temu Sluga Božji Josip Stadler. Slike su djelo brodskih umjetnika nastalih u kolovozu 2010. godine na Likovnoj koloniji upriličenoj u Brodskom Vinogorju pod pokroviteljskom gradonačelnika dr. Mirka Duspare i uz suradnju župnika Pavla Madžarevića. Uz slike su izložena i pisana djela o sluzi Božjemu Josipu Stadleru, te duhovni uzori koje je posebno on štovao, a to su Dijete Isus rođeno u jaslicama i Bezgrješna Djevica Marija. Poslije otvorenja je slijedio dokumentarni film pod nazivom: Duhovni velikani Crkve u Hrvata – Josip Stadler. Film je djelo HRT-a, kojim je nazočnima prikazan njegov život i djelo.

Nedjelja, 23. siječnja

Svečanim misnim slavljem u 11 sati, koje je predvodio dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, u koncelebraciji župnika preč. Pave Madžarevića, obilježen je 168. rođendan oca Utemeljitelja. U svojoj propovijedi vlč. dr. Jurišić je istaknuo njegove vrline i krjeposti kojima je znao životne križeve pretvoriti u blagoslov. U misnom slavlju sudjelovao je velik broj župljana, predstavnici gradske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, veći broj sestara Služavki Maloga Isusa na čelu sa provincijalnom glavaricom s. Marinom Piljić. Svečanosti misnoga slavlja pridonijeli su pjevači i solisti župnoga zbora iz Brodskoga Vinogorja, koji su mu kratkim programom prije svete mise odali poštovanje. Otpjevali su nekoliko pjesama posvećenih njemu, čije stihove i glazbu je napisala naša s. Virgina Ninić. To su ponovili i na svršetku svete mise. Poslije svete mise prikazan je u župnoj dvorani film pod nazivom: Zlatno Brodsko dijete, što ga je pripremio u čast 168. rođendana oca Utemeljitelja župnik, preč. Pavao Madžarević, u suradnji s autorom, Stjepanom Šarićem. Nakon filma prikazana je i kratka drama: Zlatni dječak, koju je napisala s. Virgina, a izvela djeca sa svojim majkama.

Dani Stadlerove plemenitosti završeni su u ponedjeljak, 24. siječnja 2011. večernjim misnim slavljem i prigodnom propovijedi o sluzi Božjemu Stadleru.
 
s. M. Kristina Adžamić

  Vijesti - Sve