Obljetnica rođenja sl. Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Obljetnica rođenja sl. Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Ponedjeljak, 24. 1. 2011.

SLAVONSKI BROD: Pod geslom "Ljubio je Crkvu" 168. spomen rođenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa proslavljen je 24. siječnja u njegovu rodnom gradu Slavonskom Brodu. Program proslave započeo je zajedničkom molitvom kod spomenika podignutog njemu u čast, nakon koje su u župnoj crkvi Gospe od brze pomoći, u kojoj je kršten, prigodnu pobožnost animirale sestre služavke Malog Isusa, a sudjelovalo stotinjak djece, Prijatelja Malog Isusa iz Voćina. Euharistijsko slavlje uz domaćeg župnika Ivana Lenića, slavonskobrodskoga dekana Ivana Ćurića, derventskog dekana Franju Tomića i svećenike iz BiH predvodio je dr. Pavao Jurišić, dekan sarajevskog KBF-a i voditelj postupka za Stadlerovo proglašenje blaženim. Slavlje je pjesmom uzveličao župni zbor, a sudjelovale su brojne služavke Malog Isusa predvođene vrhovnom glavaricom sarajevske provincije s. Marinom Pilić.


Ocrtavajući Stadlerov lik i djelo, dr. Jurišić u homiliji je istaknuo kako se u svom radu posebno isticao među siromasima. "Da ne bi bili obilježeni kao siromasi, gradeći sirotišta davao im je biblijska imena, Egipat i Betlehem. Svjestan da sve što učini najmanjima, čini Isusu, sve je davao za siromahe, jer je znao da su oni blagoslov ovome svijetu. Radio je smjelo i odlučno, a posebno se zalagao za kršćansko jedinstvo. Bio je junačkog karaktera i svom je dušom želio da se nakon njegove smrti povećaju djela koje je započeo. Naraštaji se nadahnjuju na njegovim djelima, a karizma Družbe služavki Maloga Isusa, koje je on osnovao, danas je itekako prepoznatljiva", rekao je, između ostalog, dr. Jurišić

U nedjelju 23. siječnja dr. Jurišić predvodio je svečanu euharistiju i u župi Uznesenja BDM, gdje djeluju dvije sestre služavke Malog Isusa. Domaći župnik Pavao Madžarević za tu je prigodu organizirao Dane Stadlerove plemenitosti, u sklopu kojih je svojim župljanima održao prigodne kateheze o Stadlerovu životu i djelovanju, otvorena je izložba umjetničkih slika s likovne kolonije brodskih slikara o Stadlerovu životu i plodnom djelovanju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, prikazan je film HTV-a u sklopu serijala "Velikani hrvatske duhovnosti", kao i dokumentarni film autora Stjepana Šarića o Stadleru s osvrtom na njegovo djetinjstvo u Slavonskom Brodu, protkan izjavama vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i brodskih povijesnih znanstvenika. Posebno je bio dojmljiv igrokaz o Stadlerovu djetinjstvu koji su izvela djeca iz župe sa svojim majkama.

Josip Stadler rođen je 24. siječnja u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Belošević. U jedanaestoj godini ostaje bez oca i majke te je za nj skrb preuzela brodska obitelj Oršić. Za svećenika je zaređen 1868. u Rimu, gdje je stekao naslov doktora filozofije, a potom i doktora teologije. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom. Apostolski žarom u Bosni razvija vrlo živu djelatnost na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Utemeljio je Družbu služavki Maloga Isusa sa svrhom da vode skrb za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i za siromahe uopće. Istaknuo se dobrotvornim radom u sklopu kojega je u Sarajevu osnovao "Betlehem" i "Egipat" za djecu i ubožnicu za starice. Živio je sveto i isticao se brojnim krijepostima. Bio je štovatelj Blažene Djevice Marije i svetog Josipa, a posebno je častio Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvetio i svoju nadbiskupiju. Umro je 8. prosinca 1918. u Sarajevu, u 75. godini života, a pokopan je u sarajevskoj katedrali. U tijeku je postupak za njegovu beatifikaciju. (ika)

  Vijesti - Sve