“Život bez križa ne postoji!” - Dan bolesnika u Gromiljaku

“Život bez križa ne postoji!” - Dan bolesnika u Gromiljaku

Subota, 12. 2. 2011.

GROMILJAK: Župa Imena Marijina u Gromiljaku 12. veljače 2011. godine u samostanu časnih sestara Služavki Maloga Isusa proslavila je liturgijski spomen Gospe Lurdske i 19. Svjetski dan bolesnika. Misnom slavlju, koje je predvodio Fra Vinko Tomas uz koncelebraciju preč. Marka Perića – župnika i dekana, sudjelovao je veći broj bolesnika, njihovih obitelji, rodbine i prijatelja. Svi zajedno, sabrani u Kristovo ime na Euharistijskom slavlju molili smo za potrebe bolesnika, zdravstvenog osoblja i onih koji se brinu o bolesnicima.


U misnom slavlju Fra Vinko Tomas je pozvao vjernike na svijest prisutnosti križa u ljudskom životu. Znakom križa započeo je čovjekov vjernički život po sakramentu krštenja. Znakom križa i završava. To je trenutak u kojem svećenik znakom križa ispraća pokojnika na vječni počinak u kraljevstvu nebeskom. Život bez križa ne postoji. Život bez križa je nebo - raj, to će biti u vječnosti. Krist nas je svojim ranama iscijelio i otkupio, zato patnja koja se živi s Kristom, nije pakao, nego ima otkupiteljski smisao. Blažena Djevica Marija – koja se u Lurdu ukazala djevojčici Bernardici Soubirou i predstavila se riječima: „Ja sam Bezgrješno Začeće“, poziva na molitvu krunice, molitvu koja ima moć izliječiti naše rane. Fra Vinko je ispričao primjer dječaka u Lurdu, koji je bio nepokretan i koji je ozdravio. Dok je biskup s Presvetim Oltarskim sakramentom prolazio, dječak je glasno vikao: „Isuse ozdravi me! Ako to nećeš učiniti, reći ću Te Tvojoj majci.“ Biskup se tada vratio do dječaka, držeći Presveti Oltarski sakrament u rukama molio je i dječak je tada ustao iz invalidskih kolica. Ovaj primjer je poticaj da molimo i potrebama se obraćamo Blaženoj Djevici Mariji.

Svečanosti misnog slavlja, na čelu sa s. Marinelom Zeko doprinio je dječji zbor Prijatelji Maloga Isusa. Na završetku sv. Mise sestre Služavke Maloga Isusa, bolesnicima su na dar podijelili blagoslovljene krunice sv. Rafaela, zaštitnika i pratioca na životnom putu. Poslije sv. Mise Prijatelji Maloga Isusa izveli su prigodni program kojim su razveselili bolesnike i njihovu pratnju. Radosno druženje uz pjesmu, čaj i kolače koje su pripremile sestre Služavke Maloga Isusa, nastavilo se do poslijepodnevni sati.

U župi Gromiljak bilo je bolesnika koji zbog bolesti ne mogu sudjelovati na misnom slavlju, njih su isti dan posjetili Prijatelji Maloga Isusa sa s. Marinelom Zeko. S njima su podijelili dio radosti i Božje milosti toga dana.

s. M. Kristina Adžamić

  Vijesti - Sve