Održana duhovna obnova u Kući Navještenja u Gromiljaku

Održana duhovna obnova u Kući Navještenja u Gromiljaku

Ponedjeljak, 26. 11. 2012.

U Kući Navještenja u Gromiljaku održana je 24. studenoga 2012. godine duhovna obnova za sve uzraste na temu: Vrijednosti kršćanskih načela, koju je predvodio mons. Bosiljko Rajić, pastoralni vikar za vrhbosansku nadbiskupiju. Duhovnim sadržajima želi se pozivati i poticati mlade, posebno obitelji, da upravo u ovoj Godini vjere pokušaju intenzivnije razmišljati o vlastitoj vjeri i promjeni života po mjeri kršćanskih načela. U tom kontekstu i ova duhovna obnova imala je za cilj potaći sve sudionike, koji je bilo oko 40, da ožive vlastita nastojanja u življenju i promicanju dobra.


Nakon uvodne krunice na čast Djeteta Isusa i pozdrava s. Ružice Ivić, započeo je program. U svom izlaganju na navedenu temu, predvoditelj je predstavio temeljne vrjednote koje svakom čovjeku daju dostojanstvo, a koje se trebaju temeljiti na Isusovim načelima. „Razni faktori utječu na izbor vrednota života. Ipak, treba znati da po prirodi najveća i najdragocjenija vrjednota jeste život, koji ima svoj temelj u Bogu. Isus, gledajući ljude svoga vremena na što stavljaju važnost, upozorio ih je da se život vrednuje unutarnjim bogatstvom, a ne društvenim položajem, karijerom ili postignućima materijalnih dobara. Valja znati da je bogat samo onaj tko ima Boga u srcu i duši“, kazao je mons. Rajić te kao primjer iznio Zakeja iz Lukina Evanđelja, koji je svoj život usmjerio na postizavanje bogatstva i slave. „U svemu tome on nije bio sretan. Bio je bogat, ali usamljen, imao vlast, a nije bio voljen, sjedio u uglednom društvu, a nije bio respektiran. Sve se okrenulo kad se on obratio i susreo Isusa. Tek tada on pronalazi jedan novi pristup prema sebi i prema drugima. Shvatio je što se događa kad ti novac i moć i vlast nisu jedino obećanje nego dobrota, ljubav i pravednost“, kazao je ujedno pozvavši sudionike da svatko, poput Zakeja, nastoji mijenjati svoj život na bolje i to će biti ostvarenja Kraljevstva Božjeg na zemlji.

U zajedničkoj raspravi bilo je nekoliko svjedočanstva o tome kako se u teškim životnim iskušenjima, upravo snagom vjere i pouzdanje u Božju ljubav, pronalazi smisao i postiže mir srca i duše. Istaknuta je i potreba da se duhovne obnove nastave provoditi za sve uzraste, posebno za obitelji, i kroz određene teme davati poticaje za čitanje Biblije i oživljavanje kršćanskog života.

Vrhunac duhovne obnove bio je sakrament pomirenja i svete Misa, koju su sudionici uzveličali skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. Marinele Zeko. (kta/smi)

  Vijesti - Sve