Slavlje zavjeta sestara Služavki Maloga Isusa u sarajevskoj Prvostolnici

Slavlje zavjeta sestara Služavki Maloga Isusa u sarajevskoj Prvostolnici

Petak, 16. 8. 2019.

„Uđi u radost Gospodara svoga!“

U četvrtak 15. kolovoza 2019., sestre Služavke Malog Isusa, sarajevske provincije BZ BDM svečano su proslavile svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i slavlje redovničkih zavjeta u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju mons. Pave Jurišića – kanonika i postulatora kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, preč. Zdenka Spajića – rektora vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, mons. Mate Zovkića, preć. Franje Tomića, p. Marijana Zubaka (CPPS), vlč. Josipa Kneževića, vlč. Nikole Lovrića i vlč. Konrada Hubera – dugogodišnjeg prijatelja i dobročinitelja iz Njemačke. Slavlju su se pridružile brojne sestre Služavke Maloga Isusa iz cijele provincije, članovi obitelji, Prijatelji Maloga Isusa te drugi vjernici.
Obredom ulaska u drugu godinu novicijata prije svete mise, dvije sestre novakinje: s. M. Mihaela Martinović i s. M. Rita Oborović, obukle su redovničko odijelo kao znak posvećenja i pripadnosti Družbi i tako nastavile put redovničke formacije, ulazeći u drugu godinu novicijata.
Nakon pokajničkog čina te Bogoslužja riječi usljedila je prigodna Homilija uzoritog Vinka kard. Puljića u kojoj je pozdravio sve nazoćne sestre i njihove poglavarice, a na osobit naćin sestre jubilarke koje slave divni jubilej, te one koje su tek na početku svog redovnićkog hoda.
Siguran sam kako sluga Božji Josip Stadler s radošću promatra produžetak svoga djela u vama. Danas slavimo uznesenje Blažene Djevice Marije dušom i tijelom na nebo, ona je prva od ljudski bića doživjela ono za čim svatko od nas čezne a to je vječna sreća. Prva veličina Marijina bila je ta, da je bezgrješna, čista od grijeha, i da je Majka Božja. Druga njezina veličina je ta što je povjerovala i prihvatila Božju riječ i živjela je. Opredjelit se za Božji put, trajna je borba protiv grijeha. Uvijek ćemo imati borbu s grijehom, no važno je nikad se ne pomiriti sa grijehom, nikada ne popustiti grijehu, rekao je nadbiskup. Marija je svima nama putokaz, divni primjer kako trebamo živjeti, zbog toga i svaka od vas nosi u svome redovničkom imenu, ime Marija.
“Blažena što povjerova”, to znaći biti poslušan Duhu Svetom, to je dar, kao što je i naš duhovni poziv, dar od Boga. Onog trenutka kad prestanemo biti poslušni Duhu Svetom, mi padamo! Stoga nemojmo nikada tražiti svoju ugodu, nego volju Božju, a to može samo onaj tko je slobodan. Zbog toga polažete zavjet siromaštva, kako bi bile slobodne za Boga i Njegov plan.
Bogu služiti, Bogu biti na raspolaganju, to je upravo i sl. B. Josip Stadler zamislio kada vas je osnovao kao Družbu – služiti iz ljubavi, znaći predati se, biti Majke! Vi kao redovnice duhom rađate, rađate vjerom. Vaša vanjska odjeća nužno ukazuje, “za Boga sam se opredjelila!”
Danas je Marija uznesena na nebo, zamislite s kojom radošću Presveto Trojstvo doćika Mariju, kako je grle, i krune za Kraljicu neba i zemlje. Dali ste ikada zamišljali, da gledate sebe kako idete u nebo? Dali će Bog jednog dana tebe zagrliti? Mi nismo ni svjesni koliko nas Bog voli! “Kad bi bili svjesni, koliki nas Bog voli, poludjeli bi od radosti”, kaže sv. Ivan Arški. Ako ustrajemo, ako ostanemo vjerni Bogu, potpuno predani Njegovoj svetoj volji, nakon smrti Presv. Trojstvo kao što je Mariju zagrlilo, i nas će zagrliti. “Uđi u radost Gospodara svoga!” Za to se iplati živjeti, za to se isplati žrtvovati i svega odreći! Za to ova svetkovina u nama budi vjeru u vječni život, te nas hrabri da ostvarimo svoje poslanje na ovoj zemlji. Pogotovo vas Služavke Malog Isusa, sl. B. Josip Stadler je uputio kako to ostvariti, pa neka danas on moli i s vama se raduje, a i ja zahvaljujem Bogu za dar, jer vi ste dar ovoj mjesnoj crkvi i želim da bude obogaćena crkva vašim darom, vašim predanjem, vašim služenjem, vašim posvećenjem. U tom duhu zajedno sa Marijom molim: i nama pomozi da budemo blaženi što smo povjerovali. Amen.
Nakon nadbiskupove homilije, zavjete su na godinu dana obnovile dvije sestre juniorke, s. M. Nikolina Džavić i s. M. Pia Pilić. Zatim su svečarice s. M. Mirka Iličić, s. M. Tatjana Batista, s. M. Vitomira Bagić, s. Marija Filipović i s. M. Rozelina Knežević zahvalile Bogu na daru 50. godina redovništva i služenja u Družbi sestara Služavki Malog Isusa.
Obred slavlja redovničkog zavjetovanja završio je prinosom darova. Kardinal Puljić preuzeo je darove vode i vina, hostije, Gospinu sliku, kalendar - izreka nadbiskupa Stadlera, film Stadler i Družba i Lukino Evanđelje.
Nakon popričesne molitve, u ime sestara jubilarki, s. Marija Filipović prigodnom molitvom je zahvalila Bogu za 50 godina redovničkog života u Družbi. Potom je svoju riječ uputila provincijska glavarica s. Maria-Ana Kustura, čestitajući svečaricama, a mladim sestrama poručila je da slijede njihov primjer. Također, zahvalila je svima onima koji su svih ovih godina pomagali njihovu Provinciju te je svim prisutnima uručila i prigodne darove.
Liturgijsku asistenciju vodili su bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće zajedno sa bogoslovom Josipom Dedic iz VBS-a, pod vodstvom ceremonijara vlč. Bojana Ivešića. Sveto Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler.
Po završetku euharistijskog slavlja, usljedio je svečani domjenak i druženje oko obiteljskog stola, priređeno za sve uzvanike u svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.
U večernjim satima u samostanu “Egipat” uprilićena je svečana večera za sve jubilarke sarajevske provincije, te su im se za tu prigodu pridružile i sestre jubilarke splitske provincije koje su u posljepodnevnim satima na ćelu sa svojom provincijskom glavaricom s. M. Terezijom Pervan doputovale iz Livna.
Zahvalujemo Gospodinu za veliki dar svetog poziva, i za dar odaziva svih naših sestara, osobito naših jubilarki, koje već pola stoljeća radosno i vjerno služe Gospodinu. Neka nam Gospodin po zagovoru Blažene Djevice Marije, udijeli milost svete ustrajnosti i potpune vjernosti svome nebeskom zaručniku, kako bi jednog dana doživjele radosni susret s Presvetim Trojstvom u nebu, te čule riječi: “Uđi u radost Gospodara svoga, Zaručnice moja!”.
 
s. M. Pia Pilić
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve