Susret sestara juniorki Služavki Malog Isusa sarajevske provincije održan u Vitezu

Susret sestara juniorki Služavki Malog Isusa sarajevske provincije održan u Vitezu

Nedelja, 31. 3. 2019.

U subotu, 30. ožujka 2019. u prostorijama samostana sv. Josip u Vitezu, održan je susret sestara juniorki SMI sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, pod vodstvom fra Velimira Bavrke – župnika župe sv. Juraj u Vitezu. Na susretu su sudjelovale: magistra juniorki s. M. Ljilja Marinčić i sve tri juniorke: s. M. Ana Prkić, s. M. Pia Pilić i s. M. Nikolina Džavić.

Susret je započeo predavanjem na temu: „Napasti i kušnje u svakodnevnom životu“. U svom nagovoru fra Velimir je progovorio o napastima koje postoje i koje se događaju svaki dan, naglasivši da se toga ne treba plašiti. Rekao je kako je važno ugledati se u Isusa i u to kako je On pobjeđivao đavolje kušnje. Naglasio je važnost svakodnevnog čitanja Svetoga Pisma, molitvu i post. Osvrnuo se i na primjere svetaca kojima je Bog pripuštao velike kušnje i napasti po kojima su mu posvjedočili svoju vjernost. Pozvao je sestre da budu poput sv. Augustina koji reče: “Bože, ako me na kraju života ne zatekneš kao pobjednika, onda me barem zateci kao borca.“
Fra Velimir je potaknuo sestre na žarču molitvu i spremnost zahvaljivati Bogu za sve darovane napasti, jer kad ih imamo, kazao je fra Velimir, to znači da smo Božji. Stavio je naglasak na potrebu svijesti o tome da napasti i kušnje neće proći, te da treba uvijek i svugdje zazivati ime Isusovo i Marijino, jer kad smo s Isusom i Marijom napasti odlaze, naglasio je fra Velimir. Svoj nagovor zaključio je poticajem na svakodnevno posvješćivanje da je naš Bog milosrdni Otac koji nas čeka, voli i prašta sve grijehe – samo je potrebno raskajano srce.
Nakon predavanja, uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu te prilika za svetu ispovijed. Radost zajedništva osjetila se i oko obiteljskog stola. Nakon zajedničkog objeda sestre juniorke su se sa sestrom Magistrom uputile na brežuljak zvani Kalvariju u viteškom naselju Mošunj, gdje su u svjetlu Isusovog križnog puta gledale na svoj životni put. Rječit je bio i trenutak tišine kod kipa Gospe žalosne.
Nakon susreta s Isusovim križnim putem sestre su se juniorke susrele s križevima starijih i bolesnih sestara koje žive u samostanu sv. Josipa u Vitezu. Sestrama je juniorkama ovaj susret bio posebno milostan i važan.
Pri koncu susreta uslijedio je razgovor sestara juniorki sa s. Ljiljom, magistrom, gdje su se zajednički i osobno osvrnule na proteklo vrijeme formacije, izazove današnjice ali i milosti. Susret je završio zajedničkom molitvom i predanjem Isusu.
s. M. Ana Prkić, juniorka SMI
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve