Svečano proslavljen blagdan arkanđela Rafaela

Svečano proslavljen blagdan arkanđela Rafaela

Četvrtak, 24. 10. 2019.

Sve redovničke zajednice splitske provincije svečano su proslavile blagdan svoga nebeskog zaštitnika arkanđela Rafaela.  Ove godine po preporuci vrhovne glavarice s. M. Marije Banić, pripremali smo se devetnicom sv. Rafaelu, moljenjem ps. 50. adoracijom od jednog sata, te na kraju današnje svečane proslave otpjevale „Tebe Boga hvalimo“.  


Zajednica u provincijskoj kući u Splitu-samostan „sv. Ane“ prva je započela s proslavom. U rano jutro u 6,30 sestre iz ovog samostana ujedinjene sa sestrama sa Bačvica slavlje su započele sa sv. Misom, kojoj je prethodila molitva časoslova. Sv. misu predslavio je don Stanko Vrnoga, brat naših susestara  s. Blandine, s. Zorislave i s. Marinke. Don Stanko, svećenik u mirovini,  svojom dobrotom i požrtvovnošću svako jutro dolazi u samostan  sa sestrama  slaviti Euharistiju.

Jutrošnja homilija vratila nas je u rano djetinjstvo, kad se molila molitva anđelu čuvaru. Počeo je molitvom-Anđele moj dragi…  molitva koju smo u ranoj dobi naučili od naših djedova i baka. Današnja molitva je slična onoj prvoj sa malim razlikama. Homilijom je „prošetao“ kroz sv. Evanđelje, gdje se sve spominju anđeli.  U Isusovu životu su često bili nazočni, iza kušnje u pustinji,  pred početak Muke. Isus ih je često spominjao- anđeli njihovi gledaju lice Božje-, radost u nebu zbog jednog obraćenog grešnike(raduju se anđeli), kod Isusova rođenja dolaze k pastirima, pjevaju „Slava Bogu na visini,  anđeo govori učenicima-nema ga ovdje, anđeo upozorava učenike-što gledate u nebo …

U starom savezu su također nazočni, za nas vjernike najznačajniji anđeo Gabriel koji navješćuje Isusovo rođenje.

Bog nam ih dariva kako bi nas nenametljivo vodili, ne uskraćujući nam slobodu. Našoj Družbi kao vođu i zaštitnika otac utemeljitelj  sluga Božji dr Josip Stadler odabrao je sv. Rafaela, zaštitnika putnika i bolesnih, a također branitelj od zloga. Budući je na dan njegova čašćenja (po starom slavljenju) 24. 10. 1890. god ustanovljena  naša Družba, tog istog dana svake godine slavimo i godišnjicu Družbe. 

Svaka zajednica je  danas u vrijeme koje je mogla svečanošću zahvalila Gospodinu za dobivene milosti kroz sve ove godine, kao i molila oproštenje za propuste i pogreške iz slabosti učinjene. Nismo zaboravili ni naše pokojne sestre, kao ni dobročinitelje žive i preminule.

s. M. L. B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve