Trideset djevojaka provelo vikend sa sestrama  Služavkama Maloga Isusa

Trideset djevojaka provelo vikend sa sestrama Služavkama Maloga Isusa

Petak, 22. 5. 2015.

Tridesetak djevojaka iz Prisoja, Viteza, Novog Travnika i Gromiljaka okupilo se u petak poslije podne, 22. svibnja 2015. godine, u „Kuću Navještenja“ na Gromiljak kako bi provele vikend sa sestrama Služavkama Maloga Isusa. Voditelji susreta bili su vlč. Jakov Kajinić – duhovnik u Vrhbosanskom Bogoslovnom Sjemeništu u Sarajevu i s. M. Danica Bilić, voditeljica duhovnih susreta. Tema na koju se odvijao susret bila je: „Životna melodija“.


Nakon riječi dobrodošlice i pozdrava koje je uputila s. Danica i s. Bertila Kovačević, predstojnica na Gromiljaku, uslijedilo je zajedničko predstavljanje sudionica susreta te promišljanje o našoj životnoj melodiji. Bilo je jako zanimljivo čuti vlč. Jakova, koji je zorno ispričao kako je i kada njega Gospodin taknuo, pozvao i privukao u duhovni poziv. Prva večer bila je za sve sudionice uzbuđena, jer su uglavnom sve po prvi puta na ovakvom susretu. Uz pjesmu praćenu melodijama gitare vlč. Jakova, te molitvom Duhu Svetome, započelo je duhovno druženje djevojaka s više župa.

U subotu slijedećega dana pridružile su nam se kandidatice naše Provincije BZ BDM u pratnji prefekte s. M. Marine Perić i s. M. Kristine Adžamić koja je nazočnima prenijela pozdrave provincijske glavarice s. M. Admirate Lučić sa željom da Duh Sveti upravlja i vodi svakog osobno na njegovom životnom putu i u životnom pozivu.

Program je započeo predavanjem vlč. Jakova na naznačenu temu, u kojoj je predstavio četiri lika, odnosno četiri životne melodije velikih Božjih ugodnika. Prvi lik je Blažene Djevice Marije, drugi je dušolovac sv. Petar, izvršitelj Isusove oporuke ljubavi, treći lik je sluga Božji nadbiskup Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, te četvrti je sluga Božji Petar Barbarić, travnički sjemeništarac. Na zoran način je predstavio njihove životne melodije koje su sklapali kroz predanje Bogu u svakodnevnim kušnjama i križevima. Uslijedile su četiri radionice koje su predvodile kandidatice sestara Služavki Maloga Isusa: Katarina Pilić, Nikolina Džavić, Valentina Šunjić i Ivka Martinović. Koliko god su bile važne radionice, toliko je značajno bilo druženje s kandidaticama.

Poslije podne upriličeno je prigodno pokorničko bogoslužje i sakrament svete ispovjedi. Jedna od stvari koja se djevojkama jako svidjela bilo je posebno pripremljeno pokorničko bogoslužje, druženje s kandidaticama te otvorenost i radost sestara. U subotu navečer bilo je Duhovsko bdijenje, što je ovom susretu dalo poseban doživljaj.

U nedjelju na Duhove, 24. svibnja 2015. vlč. Jakov je održao predavanje o darovima Duha Svetoga, te o djelovanju Duha Svetoga u životu svetaca. Sve je okrunjeno svečanim Euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Jakov. Ljepota liturgije očitovala se kroz sudjelovanje djevojaka u čitanjima, molitvom vjernika i vođenjem sviranja. Nakon svete pričesti Mirjana Ivančić iz Prisoja zahvalila je sestrama i vlč. Jakovu na duhovnom susretu koji je, kako je rekla, divan dar Duha Svetoga.

Nakon zajedništva kod stola Gospodnjega uslijedilo je zajedništvo kod obiteljskog stola, te pjesma i osvrt na susret. Sestre su u djevojkama prepoznale ljepotu i živost Crkve, a djevojke je osvojila radost i spontanost sestara, te zajedničko druženje i bratski nagovori vlč. Jakova. Kad je došlo vrijeme da svatko krene svome domu, s neba je pošla padati kiša, a s njihovih lica suze. To je bio najjači govor!.

s. M. Ljilja Marinčić

  Vijesti - Sve