U propovijedi na Svetoj Misi za obitelji Papa govorio o glavnim označnicama kršćanske obitelji

Nedelja, 27. 10. 2013.

Sveti je Otac na današnjoj Svetoj Misi s obiteljima, na Trgu Sv. Petra, svoju propovijed, kao i obično, oslonio na tri točke: Obitelj koja moli, Obitelj koja čuva vjeru i Obitelj koja živi radost. To su temeljne označnice kršćanske obitelji.


1. OBITELJ KOJA MOLI

Evanđelje nam danas očituje dva načina molitve, jedan lažni – onaj farizejev – i drugi vjerodostojan način – onaj carinikov. Farizej utjelovljuje stav i ponašanje koje Bogu, za njegova dobročinstva i njegovo milosrđe, ne iskazuje zahvalnost, nego prije svega jedno zadovoljstvo samim sobom. Farizej se osjeća pravednim, na svom mjestu te druge sudi s visoka, sa svoga pijedestala. Suprotno tome, carinik, ne umnaža riječi. Njegova je molitva ponizna, trijezna, prožeta sviješću o vlastitoj nedostojnosti, o vlastitoj bijedi: ovaj čovjek sebi priznaje potrebu za Božjim oproštenjem.

Molitva ovoga carinika jest molitva siromaha i molitva draga Bogu, koja – kako veli Prvo čitanje – prodire u nebesa (Sir 35,20), dok je ona farizejeva opterećena taštinom. U tom smislu, htio bih vas pitati, drage obitelji: molite li koji put kao obitelj. Poneki da, to znam; no, mnogi me pitaju: kako se moli? Molitva je osobna stvar, a isto tako nikad ne nalazimo jedan prikladan trenutak mira… Da, istina je, ali je to i pitanje poniznosti; pitanje priznavanja svoje potrebe za Bogom, kao što je činio i carinik! A za to je potrebna jednostavnost! Moliti zajedno Oče naš, oko stola se može. Moliti zajednički Krunicu, u obitelji, veoma je lijepo i daje toliko snage! I moliti jedni za druge!

2. OBITELJ KOJA ČUVA VJERU

Drugo nam čitanje predlaže jedan drugi vidik: obitelj koja čuva vjeru. Apostol Pavao, na zalazu svog života, pravi jednu rekapitulaciju svega svoga djelovanja: Vjeru sačuvao (2 Tim 4,7). Ma kako ju je sačuvao? Je li je pohranio u neki sef? Ne, niti ju je zakopao u zemlju, poput lijenog sluge. Pavao svoj život uspoređuje s bojem i s utrkom. Sačuvao je vjeru jer se nije ograničio na to da je brani, nego ju je naviještao, ukorijenio i pronio daleko. Odlučno se suprotstavio onima koji su je htjeli sačuvati i „balzamirati“ Kristovu poruku unutar granica Palestine. Stoga je činio hrabre izbore, odlazi u neprijateljski raspoloženu sredinu, dopro je do onih koji su daleko iz različitih kultura, govorio je slobodno i bez straha. Pavao je vjeru sačuvao, onakvom kavu je i primio; kakva mu bijaše darovana, hrleći na periferije ne vodeći računa o tome da se opravda ili brani pred napadima.

I ovdje se možemo zapitati: kako mi čuvamo svoju vjeru? Držimo li je samo za sebe i unutar svoje obitelji, kao neko privatno dobro ili je znamo dijeliti i prenositi svjedočanstvom, prihvaćanjem i otvorenošću prema drugima. Svi znamo da obitelji, na poseban način one mlade žive u trci i užurbanosti; ali pomislite li katkad da ta trka može biti i trka vjere? Kršćanske su obitelji, misionarske obitelji, u svakodnevnom životu, čineći to u sve dane, začinjajući sve solju i kvascem vjere.

3. OBITELJ KOJA ŽIVI RADOST

U psalmu piše, Nek' čuju ponizni i nek' se raduju (Ps 34,3). Čitav je psalam zapravo himan upućen Gospodinu kao izvoru radosti i mira. No, koji je razlog takve radosti? – Ovaj: Gospodin je blizu, čuje vapaj malenih i oslobađa ih od zla. Pavao također piše: Budite radosni… Gospodin je blizu (Fil 4, 4–5)!

Drage obitelji, to vi dobro znate: istinska radost u obitelji nije nešto površno, niti dolazi od materijalnih stvari niti od ugodnih okolnosti. Istinska radost dolazi iz dubokog sklada među osobama, što svi osjećaju u srcu, što daje da u srcu osjetimo ljepotu onoga biti zajedno, biti potpora jedni drugima na životnom putu. Ali u temelju ovog osjećaja duboke radosti, Božja je prisutnost u obitelji; njegova ljubav koja prihvaća; koja je milosrdna; koja svakoga poštuje. Jedino Bog umije uspostaviti sklad među razlikama. Ako Božja ljubav nedostaje, onda i obitelj gubi sklad te prevagne individualizam čime se gasi radost. Ako pak obitelj živi radost vjere te je spontano priopćuje, biva sol zemlje i svjetlo svijeta; i kvasac je društva. Drage obitelji, živite uvijek s vjerom i jednostavnošću, poput Svete Nazaretske Obitelji. Radost i mir Gospodnji bili uvijek s vama.

Molitva Svetoga Oca za obitelji

Na završetku liturgijskog slavlja, prije molitve Anđeo Gospodnji, papa je Franjo pred slikom Svete Obitelji molio za sve obitelji: Isuse, Marijo i Josipe, Sveta Nazaretska Obitelji, s divljenjem i pouzdanjem tebi danas upravljamo pogled; u vama kontempliramo ljepotu zajedništva u istinskoj ljubavi; vama povjeravamo sve svoje obitelji, da se u njima obnove divote milosti.

Sveta Nazaretska obitelji, privlačiva školo Evanđelja; nauči nas oponašati tvoje kreposti, mudrom duhovnom stegom podari nam bistar pogled da u svakodnevnim životnim zbiljama zna prepoznati djelo Providnosti.

Sveta Nazaretska Obitelji, vjerna čuvarice otajstva spasenja, preporodi u nama vrjednovanje tišine, daj da naše obitelji postanu cenakuli molitve i pretvori ih u male kućne Crkve; obnovi želju za svetošću, podrži plemeniti trud rada, odgoja, slušanja, uzajamnog razumijevanja i praštanja.

Sveta Nazaretska Obitelji, u našem društvu razbudi svijest o svetosti i nepovrjedivosti obitelji, neprocjenjivoga i nezamjenjivoga dobra; učini da svaka obitelj bude gostoljubivo boravište dobrote i mira za djecu i za starije osobe, za bolesne i osamljene, za siromašne i potrebite.

Isuse, Marijo i Josipe, vama se pouzdano obraćamo, vama se radosno povjeravamo. 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve